26.03.2009. / 12:16

Autor: Hina

Topolanek: prijevremeni izbori su jedini način izlaza iz krize

Češki premijer u odlasku Mirek Topolanek danas će podnijeti ostavku predsjedniku Vaclavu Klausu. Izglasavanje nepovjerenja Topolanekovoj vladi oslabilo je češku valutu i potkopalo kreiranje politike usred ekonomske krize

Mirek TopolanekMirek TopolanekPrijevremeni izbori jedni su način za izlazak iz političke krize nakon pada češke vlade desnog centra usred predsjedanja zemlje Europskom unijom, izjavio je u četvrtak premijer u odlasku Mirek Topolanek.

"To je takav zastoj i toliko je naškodilo Češkoj Republici da su jedini izlaz prijevremeni izbori što je prije moguće", rekao je Topolanek za češku televiziju u srijedu kasno navečer.

Topolanek, kojemu je u utorak u parlamentu izglasano nepovjerenje, danas će podnijeti ostavku predsjedniku Vaclavu Klausu. Izglasavanje nepovjerenja Topolanekovoj vladi oslabilo je češku valutu i potkopalo kreiranje politike usred ekonomske krize.

Klaus je dužan prihvatiti ostavku i nakon toga treba imenovati mandatara za sastav nove vlade, a dok on ne sastavi svoju vladu dosadašnja administracija će ostati na dužnosti, moguće do kraja češkog predsjedanja EU-om, koje završava 30. lipnja.

Pad vlade izazvale su osobna suparništava unutar Topolanekove stranke Građanskih demokrata.

Topolanek je zatražio da ga Klaus ponovno imenuje za premijera i rekao je da neće podržati nijednog drugog kandidata.

Klaus, koji je također u stranci Građanskih demokrata, ali je politički protivnik Topolaneka, nije davao izjave o tome koga će izabrati.

Klausov savjetnik je rekao da Toplanek ne bi trebao automatski dobiti drugu šansu.

Vezane vijesti

Topolanek priznao: Da, goli muškarac na slikama sam ja

Topolanek priznao: Da, goli muškarac na slikama sam ja

Bivši češki premijer Mirek Topolanek priznao je da je on na slikama orgija iz Berlusconijeve vile. Samo priznanje nije mu teško palo, no objavu slika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika