27.03.2009. / 14:55

Autor: Martina Čizmić

IFIMES: Milo Đukanović plaši se doživotne robije

"Crna Gora je poluprivatna država u kojoj se sve odvija u začaranom krugu mafije, korupcije, nepotizma i kriminala", stoji u studiji, a prenosi Dan online

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićMeđunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije iz Ljubljane posvetio je svoje posljednje izvješće Crnoj Gori, odnosno predstojećim izborima koji se održavaju ovog vikenda.

"Crna Gora je poluprivatna država u kojoj se sve odvija u začaranom krugu mafije, korupcije, nepotizma i kriminala", stoji u studiji, a prenosi Dan online.

Međunarodni institut poziva Bošnjake i Muslimane da ne glasaju za političare koji su trenutno na vlasti. Prije svega pri tome misle na aktualnog premijera Milu Đukanovića kojeg su okarakterizirali kao "čovjeka sa ratnom prošlošću koji je bio umješan u ratne zločine".

Ističu kako je on svjestan da će izgubi li izbore završiti na sudu i vjerojatno na izdržavanju doživotne zatvorske kazne 'jer bi u svim normalnim i pravnim državama takva osoba na takav način završila svoju karijeru'.

"Odgovornost Mile Đukanovića za zločine na području bivše SFRJ možemo podijeliti na dva ključna segmenta: odgovornost za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, i odgovornost za zločine u Crnoj Gori. Dvije ključne točke u Đukanovićevoj biografiji, a koje se mogu vezati za njegovu zapovjednu odgovornost, su imenovanje na položaj premijera a zatim i aktivno učestvovanje u radu VSO od 1992. do 1995.godine", stoji u studiji.

Autori studije ističu i da su Đukanović i tadašnji predsjednik Momir Bulatović, zajedno sa Slobodanom Miloševićem imali zapovjednu odgovornost za zločine u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Đukanović je odgovoran za zločine u Hrvatskoj, Dubrovnik, granatiranja i zločine na teritoriju te zemlje", ističu autori i dodaju kako postoji dovoljno dokaza koji potkrepljuju te optužbe, a zbog kojih bi se Đukanoviću moglo suditi.

Ponavljaju kako ratni zločini ne zastarjevaju te da će jednom biti moguće otvoriti postupak protiv najodgovornijih za zločine nad Bošnjacima u Crnoj Gori.

"Od potpisivanja Daytonskog sporazuma, u Crnoj Gori nitko nije odgovarao za zločine u BiH, iako postoje dokazi i svjedočanstva koja se nalaze u Vladi Crne Gore", zaključuju u studiji IFIMES-a.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika