30.03.2009. / 15:04

Autor: Martina Čizmić

Srbi u potrazi za Dražinim grobom: Četnički vojvoda umro u SSSR-u prirodnom smrću?

Poznato je da je Draža Mihailović 1946. bio uhićen i osuđen na smrt strijeljanjem. No, nije poznato da li je kazna zaista i izvršena 17. ili 18. srpnja 1946. jer ne postoje dokumenti koji bi to potvrdili

Da li je ovo grob Draže Mihailovića?Da li je ovo grob Draže Mihailovića?

Potraga za grobom četničkog vođe Draže Mihailovića u Srbiji podsjeća na lov na blago. Prema jednoj priči pokopan je 200 metara od bivše Kraljevske palače, prema drugoj tijelo je preneseno na nepoznatu lokaciju.

No, već tri godine u srpskim se medijima 'prešućuje' informacija koja je objavljena u knjizi Miodraga Mije Nikolića "Odrastanja i ideali". On je, naime, u svojoj autobiografiji napisao kako je "Draža umro prirodnom smrću u lipnju 1960. godine u Rusiji". Upravo bi ta izjava potragu za grobom mogla preseliti i izvan granica Srbije.

Poznato je da je Draža Mihailović 1946. bio uhićen i osuđen na smrt strijeljanjem. No, nije poznato da li je kazna zaista i izvršena 17. ili 18. srpnja 1946. jer ne postoje dokumenti koji bi to potvrdili.

Kako piše srpski list Politika, tijekom godina su se pojavljivale različite informacije gdje je Mihailović pokopan, ali nitko nije mogao sa sigurnošću tvrditi da je on zaista i tamo.

I neki drugi dužnosnici koji su bili osuđeni na smrt izvukli su se, pa se postavlja pitanje, da li je i Draža to mogao.

Ni Dražin sin, Branko Mihailović nije siguran da mu je otac ubijen 1946. godine.

"Pričali su mi da je tata živio u jednoj kući pored Sarajeva, da je držan u izolaciji i da je umro 1953. Drugi su pak rekli da su ga sretali na Terazijama", priča Mihailović.

Navodno su Tito i Kardelj bili za to da se Draži omogući odlazak u inozemstvo, ali su im se suprtostavili drugi dužnosnici u Srbiji.

U svojoj knjizi Nikolić ističe kako je Draža ostao živ jer je bio "proruski čovjek, obavještajac", što dodatno potpiruje teoriju da je Mihailović umro u SSSR-u. Iako do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi potkrijepili tu teoriju, zbog nepreciznih svjedočenja uključenih u cijeli proces, kao i nedostatka fizičkih dokaza da je Draža smaknut i pokopan, ni tu informaciju ne bi trebalo odbaciti.

Vezane vijesti

Milanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je loš i kukavički pristup

Milanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je loš i kukavički pristup

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako ne odobrava proces rehabilitacije četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića, koji je u tijeku na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika