01.04.2009. / 08:24

Autor: Katarina Zorić

Mecena HDZ-a: Za Leku nema sankcija iako u Srebreno nije investirao ni kune

Anđelko Leko je od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio golemi hotelski kompleks Srebreno na atraktivnom zemljištu za 33,15 milijuna kuna prije pet godina, a do danas u preuređenje nije investirao - ni kunu

Anđelko Leko najveći je financijer HDZ-aAnđelko Leko najveći je financijer HDZ-aNajvećem financijeru HDZ-a Anđelku Leki ulaganje u vladajuću stranku očito se isplatilo jer ne snosi nikakve sankcije što dosad nije ništa investirao u hotelski kompleks Srebreno, iako je prema ugovoru to morao napraviti.

Naime, Leko je od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio golemi hotelski kompleks Srebreno na atraktivnom zemljištu za 33,15 milijuna kuna prije pet godina, a do danas u preuređenje nije investirao - ni kunu, piše Jutarnji list. Ugovorom s državom, odnosno HFP-om, Leko se obvezao u uređenje investirati 320 milijuna kuna do 2007. godine. Međutim, ništa od toga nije učinio, ali država ipak nije s njim raskinula ugovor niti je on pretrpio bilo kakve sankcije.

Zbog takvog Lekinoga ponašanja i neuređenog kompleksa kraj Dubrovnika, Župa dubrovačka gubi milijunske iznose. "To se događa jer su turistički smještajni kapaciteti Župe, među kojima je kompleks Srebreno jedan od najvećih, na 25 posto hotelskih predratnih kapaciteta, pa su gubici iz godine u godinu sve veći", ističe HDZ-ov načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli.

Kad je prije godinu dana saborski zastupnik Dragutin slučaj Lesar hotelijersko-turističkog kompleska Srebreno prijavio Državnom odvjetništvu, situacije se dodatno zakomplicirala. Nekoliko dana kasnije pozvan je na razgovor u USKOK, a od tada do danas nitko iz Državnog odvjetništva ni USKOK-a nije ga obavijestio o rezultatima.

Nakon što je ovih dana objavljeno da je Leko najveći donator HDZ-a, zastupnik Lesar jučer je u svome blogu podsjetio na svoju prijavu: "Još 24. srpnja 2007. Državnom odvjetništvu RH podnio sam kaznenu prijavu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju zbog pogodovanja prodaje hotela ‘Srebreno’ određenom kupcu, nepoštivanja procedure prilikom javnog natječaja i nepoduzimanja određenih mjera od strane gore navedenih odgovornih osoba u svrhu zaštite državne imovine", napisao je Lesar.


Kako tvrdi, Leki se pogodovalo još prilikom javnog natječaja jer je, nakon što je stiglo šest ponuda, HFP ponuđače obavijestio da dostave poboljšane obvezujuće ponude. "Već ta činjenica daje osnovanu sumnju da je u postupku prodaje bilo pogodovanja jednom ponuditelju", napisao je Lesar koji smatra da je tada natječaj trebalo poništiti.

Kada će početi ulaganje u Srebreno, iz Lekine tvrtke HUP nije se moglo doznati. Jutarnji list piše da Župa dubrovačka planira donijeti novi urbanistički plan i da će u njega vjerojatno biti uvršteno novo arhitektonsko rješenje kompleksa.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika