01.04.2009. / 11:17

Autor: Nacionalova redakcija

Slučaj "Žuta kuća": Organe otetih Srba Albanci prodavali u Turskoj

Istražitelji Unmika dostavili su srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine dokaze u predmetu poznatom pod nazivom 'žuta kuća' u kojima se spominju imena šestorice osumnjičenih, kao i imena žrtava

Pripadnici OVK fotografirali su se nad žrtvom; Foto: PolitikaPripadnici OVK fotografirali su se nad žrtvom; Foto: PolitikaPolicija misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (Unmik) dostavila je srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine dokaze u predmetu poznatom pod nazivom "žuta kuća". Radi se o istrazi ubojstava nekoliko Srba na Kosovu i trgovinom njihovim organima, za što su osumnjičeni bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Do navodnih dokaza istražitelji Unmika došli su tijekom istrage vođene 2004. godine. U tim materijalima navodi se, između ostalog, da su vitalni organi, koji su otetim Srbima uzimani na sjeveru Albanije u takozvanoj "žutoj kući", kod grada Burel, kasnije prodavani u Turskoj.

U opsežnoj dokumentaciji spominju se i imena šestorice osumnjičenih za ove zločine, kao i imena žrtava. Kako prenose srpski mediji, podaci dobiveni od Unmika sadrže bitne informacije koje bi mogle biti vrlo korisne u daljnjoj istrazi o trgovini organima otetih Srba. Oni će predstavljati osnovu za pokretanje kaznenog postupka od strane misije Europske unije na Kosovu, koja je nadležna za procesuiranje ratnih zločina .

Srpsko tužiteljstvo ranije je na osnovi fotografija i drugih dokaza identificiralo osmoricu osumnjičenih, kao i 10 žrtava zločina na sjeveru Albanije.

Kako prenosi Associated press (AP), ministrica pravosuđa Kosova Nekibe Keljmendi izjavila je da će Kosovo pomoći stranim dužnosnicima da istraže slučaj u kojem su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova navodno uzimali i prodavali organe otetih Srba.

U pravosudnom odijelu misije EU na Kosovu nisu potvrdili da će pokrenuti istragu o navodnim zločinima u "žutoj kući".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika