02.04.2009. / 18:00

Autor: Hina

Njemačka strahuje od sukoba tijekom summita NATO-a

Organizatori strahuju da bi pripadnici lijevo ekstremnog 'Crnog bloka' prosvjede mogli iskoristiti za napade na policajce

Organizatori se boje nasilnih prosvjedaOrganizatori se boje nasilnih prosvjedaDan uoči početka sastanka na vrhu NATO-a u Strasbourgu te u Kehlu i Baden Badenu njemačke su vlasti u četvrtak izrazile bojazan od većih sukoba s prosvjednicima, jer predviđaju da bi prosvjedi mogli nadmašiti skupove koji su bili usmjereni protiv susreta na visokoj razini.

"Prosvjedi u Londonu samo su blaga najava onoga što će se dogoditi na summitu NATO-a", rekao je predsjednik Njemačkog sindikata policajaca (DPolG) Reiner Wendt u razgovoru za dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung". Upozorio je moguće izgrednike da će policija uzvratiti "punom žestinom" na njihove napade.

Conrad Freiberg, predsjednik Sindikata njemačkih policajaca (GdP), izrazio je bojazan da će prosvjedi protiv susreta na vrhu NATO-a nadmašiti dosadašnju razinu prosvjedničkog nasilništva.

"Gospodarska je kriza samo zaoštrila raspoloženje prema vodećim industrijskim državama", rekao je Freiberg. On stahuje da bi pripadnici lijevo ekstremnog "Crnog bloka" prosvjede mogli iskoristiti za napade na policajce.

U samu Baden Badenu, gdje bi svečanom večerom u petak trebao početi sastanak na vrhu NATO-a, za red se skrbi više od 5000 policajaca, a na njemačkoj strani nalazi se više od 14.000 pripadnika pogranične policije, policije i vojske. Na francuskoj strani, u Strasbourgu, nalazi se još 9000 čuvara reda.

U samu gradiću Kehlu, koji se nalazi tik uz Strasbourg s desne obale Rajne, već su u četvrtak postavljene barijere, a pogranični promet je ograničen uvođenjem češćih kontrola. Policija posebno pazi na pješački most između Strasbourga i Kehla, koji je ujedno i granični prijelaz, gdje bi se u subotu trebali fotografirati sudionici sastanka.

Zbrku u stranih izvjestitelja izaziva miješanje gradova Kehla i Baden Badena. Kad su razmišljali o održavanju jubilarnog summita, čelnici NATO-a su se iz simboličkih razloga odlučili za Strasbourg i susjedni Kehl u Njemačkoj.

Međutim, kad su naknadno planirali summit, utvrđeno je da Kehl nema prikladnu dvoranu za održavanje sastanka, tako da je Kehl doduše službeno ostao mjesto održavanja, ali će se sastanak na njemačkoj strani zapravo održati u 50-ak kilometara udaljenu Baden Badenu, poznatu odmaralištu koje raspolaže s nekoliko kongresnih dvorana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika