03.04.2009. / 14:13

Autor: Nacionalova redakcija

Lider HDZ-a BiH mogao bi u zatvor zbog Lijanovića

Optužnicu protiv Dragana Čovića, koja se više od dvije godine povlači po raznim pravosudnim instancama, bosanskohercegovačko Državno odvjetništvo dostavilo je Kantonalnom odvjetništvu u Sarajevu

Dragan ČovićDragan ČovićKantonalno odvjetništvo Sarajevo zaprimilo je od Državnog odvjetništva optužnicu protiv predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, nakon što je Sud BiH prošle godine donio odbijajuću presudu u ovom predmetu. Čović je otpužen da je pogodovao mesnoj industriji Lijanovići tako što joj je omogućio uvoz mesa bez carina, s Sud BiH proglasio se nenadležnim za to kazneno djelo.

Kako prenose bosanski mediji, iz Kantonalnog odvjetništva je priopćeno da je Sud BiH naložio Državnom odvjetništvu BiH da predmet dostavi nadležnom tužiteljstvu u Federaciji BiH, jer je riječ o kaznenom djelu zlouporabe položaja ili ovlasti iz člana 383. Kaznenog zakona Federacije BiH, što je Državno odvjetništvo i učinilo.

Protiv lidera HDZ-a BiH optužnica je podignuta 2006. godine. Tereti ga se da je, dok je bio ministar financija Federacije BiH, kompaniji Lijanović iz Širokog Brijega omogućio stjecanje nezakonite dobiti tako što joj je omogućio da mesne sirovine uvozi bez plaćanja posebnih carinskih naknada.

U optužnici se navodi da je Čović, prema prethodnom dogovoru s braćom Ivanković - Lijanović, nezakonito donio propis da se na pileće meso ne primjenjuje odluka Vijeća ministara BiH o određivanju proizvoda za koje se prilikom uvoza plaća posebna naknada.

Vezane vijesti

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika