09.04.2009. / 09:48

Autor: Nacionalova redakcija

BBC: 'Oslobodilačka vojska Kosova poslije rata ubijala civile i prodavala njihove organe'

Navodno su i prema istom izvoru postojali fizički dokazi koje su skupili pripadnici UN-a da se civile ubijalo poradi prodaje njihovih organa. No, kako nadalje ističe BBC ti su dokazi nakon naredbe Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu uredno uništeni

Britanski BBC objavio je kako je Oslobodilačka vojska Kosova otimala kosovske civile, od kojih su mnogi potom ubijeni i zbog organa za crno tržište. Ugledna britanska televizijska kuća duže vrijeme provodi istragu o ovom kontrroverznom slučaju, o kojem se dosta pisalo u srbijanskim medijima. Ovaj put BBC se poziva na izvore koji tvrde da je tijekom žestokih sukoba na Kosovu do 1999. godine oteto oko dvije tisuće kosovskih Srba, Albanaca i Roma.

Navodno su i prema istom izvoru postojali fizički dokazi koje su skupili pripadnici UN-a da se civile ubijalo poradi prodaje njihovih organa. No, kako nadalje ističe BBC ti su dokazi nakon naredbe Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu uredno uništeni.

Prema jednom od njegovih svjedoka, bivšem zarobljeniku Oslobodilačke vojske, ispričao je da je u Kukešu ubijeno 18 drugih zatvorenika. Ispričao je kako su tijekom zarobljeništva pod okriljem noći skupina od 5-6 vojnika zlostavljali zatvorenike. Prema podacima koji su prikupljeni za vrijeme nakon završetka sukoba, civili su oteti u lipnju 1999. godine, nakon što je već i NATO osigurao to područje.

Prema istrazi BBC-a, najmanje 400 kosovskih Srba oteto je nakon rata, dok se kao nestali u ratnom razdoblju vodi njih 150. Kao i više puta do sada, kosovski premijer Hašim Tači demantirao je da su pripadnici Oslobodilačke vojske otimali i ubijali civile zbog organa, istaknuvši kako je svjestan da su nakon ratnih događanja pojedini pripadnici kosovske vojske mogli zloupotrebljevati uniforme. Oslobodilačka vojska se kao kolektiv od toga ogradila, kazao je Tači.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika