09.04.2009. / 11:54

Autor: Katarina Zorić

INA, HEP i Plinacro osnovali tvrtku LNG Hrvatska?

Iako, službeno, niti jedno od tri poduzeća nije željelo potvrditi informaciju o potpisivanju zajedničkog dogovora, neki od njih neslužbeno odgovaraju kako je zajednička izjava potpisana, i to u ponedjeljak

U novom poslu najbolje će navodno proći INAU novom poslu najbolje će navodno proći INAHrvatske tvrtke Ina, HEP i Plinacro potpisale su izjavu o zajedničkom osnivanju tvrtke LNG Hrvatska, piše Novi list. S ukupnim udjelom od 25 posto bila bi to hrvatska komponenta u poduzeću LNG Adria d.o.o. za gradnju terminala na Krku. Prema navodnom dogovoru, Ina bi u tvrtki LNG Hrvatska imala najveći udio - od 56 posto, HEP od 40, a Plinacro od četiri posto uz mogućnost povećanja udjela u slučaju da Ina promijeni vlasnika.

Iako, službeno, niti jedno od tri poduzeća nije željelo potvrditi informaciju o potpisivanju zajedničkog dogovora, neki od njih neslužbeno odgovaraju kako je zajednička izjava potpisana, i to u ponedjeljak. Službena obavijest o osnivanju hrvatskog dijela konzorcija još uvijek nije stigla do LNG Adria. Po osnivanju tvrtke LNG Hrvatska Vlada ih, naime, mora obavijestiti o LNG Hrvatska kao našem predstavniku u konzorciju.

LNG Adria, konzorcij osnovan prije dvije godine, pored tvrtki Total (Francuska), OMV (Austrija) i Geoplin (Slovenija), čine i dvije njemačke energetske kompanije – E.ON Ruhrgas i RWE. Zasad one zajedno imaju udio od 47,84 posto, pri čemu E.ON 31,1, a RWE 16,69 posto, Francuzi dodatnih 25,5, Austrijanci 25, a Slovenci jedan posto.

Nakon što se hrvatske tvrtke uključe sa svojim 25-postotnim udjelom, ostali će partneri u konzorciju morati smanjiti svoje udjele, pa će njemačke kompanije »pasti« na 34 posto udjela, što će, još uvijek, biti najveći komad kolača u konzorciju. Najveći pojedinačni vlasnik, pritom, bit će E.ON s udjelom od 22,5 posto, dok će RWE imati 11,5 posto. Njemački je interes za početak gradnje terminala, dakle i osnivanje LNG-a Hrvatska kao jedan od preduvjeta, stoga potpuno razumljiv.

S hrvatske strane, najbolje će proći Ina, tvrtka koja je donedavno tvrdila kako ju sudjelovanje u LNG projektu na Krku ne zanima, i koja istovremeno odvaja plinski biznis od ostatka svog poslovanja.

U Ini neslužbeno navode da to što iz svog poslovanja miču plinski biznis, nema veze sa sudjelovanjem u LNG projektu. Kako kažu, jedno drugo ne isključuje.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika