10.04.2009. / 20:06

Autor: Hina

Bivši časnici OVK-a oslobođeni krivnje za ratni zločin

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu odbacio je u petak tvrdnje BBC-a o tajnim zatvorima u kojima su pripadnici OVK činili zločine nad zatočenicima

Fatmir Sejdiu i Hashim ThaciFatmir Sejdiu i Hashim ThaciTrojica visokih časnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u petak su odlukom kosovskoga vrhovnog suda oslobođeni krivnje za ratne zločine, nakon pet godina provedenih u zatvoru.

Selim Krasniqi, Bedri Zyberaj i Agron Krasniqi, poznati kao "prizrenska skupina", u petak popodne pušteni su iz najvećega kosovskog zatvora, u Dubravi na zapadu Kosova. Ondje su izdržavali zatvorsku kaznu pošto su u kolovozu 2006. osuđeni na po sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tijekom rata na Kosovu 1989. i 1999.

Na zatvorske kazne tada ih je osudio sud misije Ujedinjenih naroda (UNMIK).

Sudsko vijeće kosovskoga vrhovnog suda, sastavljeno od trojice sudaca Europske pravosudne misije (EULEX) i dvojice kosovskih suca, kojim predsjeda sudac EULEX-a, donijelo je oslobađajuću presudu s obrazloženjem da ne postoje dokazi za njihovu umiješanost u ratne zločine.

Trojica u petak oslobođenih uhićeni su u veljači 2004., a jedan od njih, Selim Krasniqi, uhićen je dok je obnašao dužnost zapovjednika druge zone Kosovskoga zaštitnog korpusa.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu odbacio je u petak tvrdnje BBC-a o tajnim zatvorima u kojima su pripadnici OVK činili zločine nad zatočenicima.

"Netko se sjetio da nanese štetu Kosovu. To neće uspjeti", izjavio je Sjediu komentirajući nedavne tvrdnje novinara BBC-a da je OVK osnovao logore u kojima su zatočenici ubijani i mučeni.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika