13.04.2009. / 16:10

Autor: Hina

Srbija će od SAD-a tražiti izručenje dočasnika SS-postrojbi Petera Egnera

Egner je osumnjičen da je krajem 1941. godine sudjelovao u sprovođenju većeg broja civila u beogradsko naselje Jajince, gdje su potom strijeljani

Peter Egner

Foto: PolitikaPeter Egner Foto: PolitikaSrbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u ponedjeljak je najavio da će Srbija od SAD-a zatražiti izručenje Petera Egnera, koji se sumnjiči da je tijekom Drugog svjetskog rata u Beogradu izvršio genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, uglavnom Židova.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Vukčević je obavijestio predsjednika Beogradske židovske općine Jovana Elezara da će, kada se u SAD završi postupak za oduzimanjem američkog državljanstva Egneru, nadležna pravosudna tijela u Srbiji uputiti zahtjev američkim vlastima za njegovo izručenje Srbiji.

Rješenje o provođenju istrage donio je rujna 2008. godine istražni sudac Tužiteljstva za ratne zločine, a Egneru, starom 87 godina, na teret se stavlja da je kao dočasnik SS postrojbi, u razdoblju od travnja 1941. godine do listopada 1944. godine, izvršio genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriju Beograda.

Egner je osumnjičen da je krajem 1941. godine sudjelovao u sprovođenju većeg broja civila u beogradsko naselje Jajince, gdje su potom strijeljani, kao i da je od kraja 1941. do sredine 1942. godine kao stražar osiguravao deportacije skupina Židova u logor u beogradskom naselju Staro sajmište.

Glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić novinarima je rekao da je u pripremi Sporazum s američkim Odjelom za ratne zločine kako bi se Egnerovo izručenje moglo ostvariti u što kraćem roku.

Peter Egner rođen je u vojvođanskom mjestu Crvenki, a u SAD je radio kao ugostitelj u Seattleu u državi Washington.

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika