14.04.2009. / 10:14

Autor: Katarina Zorić

Predizborna nervoza: Vesna Pusić i Radimir Čačić svađaju se zbog Josipa Kregara

Napetosti između njih dvoje tinjaju još od kada je Čačić prošloga proljeća preuzeo vođenje stranke, a situacija je kulminirali ovih dana zbog zbivanja oko lokalnih izbora

Radimir Čačić i Vesna Pusić sve se češće sukobljavajuRadimir Čačić i Vesna Pusić sve se češće sukobljavajuVesna Pusić i Radimir Čačić sve se češće svađaju zbog neizvjesne izborne bitka u Zagrebu koju je HNS-ovcima dodatno svojom kandidaturom zakomplicirao Josip Kregar. Posebno neugodno suočavanje imali su prije petnaestak dana na sjednici Središnjeg odbora stranke, piše Novi list.

Napetosti između njih dvoje tinjaju još od kada je Čačić prošloga proljeća preuzeo vođenje stranke, a situacija je kulminirali ovih dana zbog zbivanja oko lokalnih izbora. Sredinom tjedna, uoči stranačke konvencije koja se održava ovoga vikenda, predsjedništvo stranke trebalo bi razriješiti dilemu hoće li se Čačić kandidarati za gradonačelnika Zagreba, za što se zalaže zagrebački HNS, ili će stranka izaći samo s listom za Skupštinu i podržati kandidaturu Josipa Kregara, što je varijanta bliža Čačićevom promišljanju.

Vesna Pusić i njoj sklona zagrebačka organizacija HNS-a od Čačića su očekivali da kao predsjednik stranke preuzme odgovornost za povratak ugleda i snage nekada najjače organizacije HNS-a, one zagrebačke. I sam Čačić je je bio sklon takvom scenariju do prije nekoliko mjeseci pa se odjavio iz Varaždina i prijavio u Zagrebu, upravo kako bi se mogao kandidirati na svibanjskim izborima. Paralelno s njegovom ambicijom da smijeni Milana Bandića, krenula su i sve češća razilaženja sa zagrebačkom gradskom organizacijom koja se smatra organizacijom Vesne Pusić.

Drugi element koji je značajno umanjio Čačićeve šanse u Zagrebu je iznenadna kandidatura Josipa Kregara i sve veća njegova popularnost u anketama. Predsjednik HNS-a počeo se stoga predomišljati oko kandidature.

"Do pojave Kregara moja kandidatura je bila vrlo ozbiljna i realna tema jer smo smatrali da je nužno da se pojavi jaki kandidat koji bi se suprotstavio Bandiću čiji način vladanja nije prihvatljiv. Iako se niti na jednom stranačkom organu nije pojavljivala ta tema, postojao je jaki pritisak zagrebačke gradske organizacije da se ja kandidram. No ovog trenutka to je upitno", pojasnio je Čačić.

Njegova struja u HNS-u potencira rješenje po kojemu bi HNS podupro Josipa Kregara za gradonačelnika, ali uz uvjet da on ne izađe sa svojom listom ili da sastavi zajedničku listu s HNS-om. Kregar je u početku i sam bio za takav dogovor te je tražio potporu HNS-a. Međutim, sada mu je popularnost porasla pa više ne želi na svoju listu primiti kandidate iz političke stranke jer se promovira kao nezavisni kandidat.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika