15.04.2009. / 09:59

Autor: Katarina Zorić

INA i kriza: Odgađaju se sva nova ulaganja i rokovi plaćanja

Već su objavljeni financijski rezultati poslovanja INA-e u prošloj godini pokazalo da situacija u toj kompaniji niije sjajna. Ina je 2008. godinu završila s gubitkom od čak 1,1 milijardu kuna

INA-ina platforma Ivana AINA-ina platforma Ivana ATeret globalne krize sve teže podnosi i hrvatska naftna kompanija INA koja u ovoj godini reducira svoje investicije te odustaje od novih. Nastavit će samo one projekte koji su započeti proteklih godina, ali uz ponovno pregovaranje o povoljnijim uvjetima. Razmatra mogućnost da rok plaćanja za projekte u ovoj godini odgodi u 2010. godinu. Od novih ulaganja u ovu će godinu uvrstiti samo ona koje joj nalaže zakonska ili pak poslovna hitnost.

Sve su to mjere koje su navedene u internom dopisu koji je 1. travnja poslan direktorima u INA-i, a koji je u posjedu Večernjeg lista.Među ostalim, u dopisu stoji da se u sklopu plana ulaganja u kapitalne projekte (CAPEX) za 2009. godinu planski dokumenti usklade s navedenim zahtjevima.Također je direktorima zabranjeno bilo kakvo prihvaćanje novih obveza bez suglasnosti uprave.

Već su objavljeni financijski rezultati poslovanja INA-e u prošloj godini pokazalo da situacija u toj kompaniji niije sjajna. Ina je 2008. godinu završila s gubitkom od čak 1,1 milijardu kuna. Kako su opravdali u INA-i, takav minus prouzročio je gubitak u plinskom biznisu, pad cijene sirove nafte, porast cijene uvoznog plina te dodatni interventni uvoz za rusko-ukrajinske krize koja je zimus pogodila i Hrvatsku.

Krajem prošle godine u medijima se pisalo i o nelikvidnosti INA-e i nalogu tvrtkama kćerima da odgode plaćanje dobavljačima. I mađarski MOL koji je većinski vlasnike INA-e, pod pritiskom je promjena u svojoj vlasničkoj strukturi. Naime, ruski je Surgut od austrijskog OMV-a kupio 21,2 posto udjela u MOL-u, što su Mađari doživjeli kao neprijateljski potez. I poslovni rezultat MOL-a opterećen je, kao i INA-in, padom cijene nafte.

U INA-i nisu htjeli komentirati autentičnost internog dopisa kojim je naloženo stopiranje novih projekata i odgađanje plaćanja. Kažu kako nije u redu da putem medija komentiraju interne dopise. U INA-inu Sektoru korporativnih komunikacija navode da je i INA zbog teške gospodarske situacije morala svoje poslovanje prilagoditi trenutačnim okolnostima na koje se, kako kažu, ne može utjecati.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika