15.04.2009. / 11:28

Autor: Katarina Zorić

Zaba povećala kamate na kredite za mlade, Sanader šuti

Iako je prva najava o dizanju kamata na kredite izazvala premijerovu reakciju koja je rezultirala odustajanjem te nepopularne mjere, čini se da će Zabina najnovija odluka proći bez intervencije državnog vrha s obzirom na to da je Zaba jedna od banaka koja s državom dogovorila kreditiranje

Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke bankeFranjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke bankeIako je nakon intervencije premijera Ive Sanadera Zagrebačka banka odustala od poskupljenja kredita, krajem prošloga mjeseca Zaba je ipak povećala kamatne stope i to na novoodobrene stambene kredite za mlade do 35 godina. Kamate su povećane sa 6,5 posto na sedam posto.

Tim potezom ponuda za mlade nakon desetak godina prestala je postojati, a po prvi puta je put izjednačena s uvjetima standardnih stambenih kredita, piše Večernji list. Iako je prva najava o dizanju kamata na kredite izazvala premijerovu reakciju koja je rezultirala odustajanjem te nepopularne mjere, čini se da će Zabina najnovija odluka proći bez intervencije državnog vrha s obzirom na to da je Zaba jedna od banaka koja s državom dogovorila kreditiranje.

U Zabi se opravdavaju da su kamate na postojeće kredite građanima koji su u otplati posljednji put povećali 1. veljače 2008. godine. Napominju da i dalje prate razvoj na tržištu te da će odluke o uvjetima kredtiranja donositi u skladu s aktualnom situacijom.

Inače, gotovo sve banke povećale su kamate na kredite građanima, uključujući i već odobrene kredite u otplati. Od velikih banaka starih uvjeta kredita u otplati gotovo godinu dana držale su se jedino Zagrebačka i Privredna banka, dok su u nekim bankama, primjerice u Raiffeisenbank Austriji, kamate rasle gotovo na mjesečnoj razini.

Od 1. travnja Erste banka poskupila je novoodobrene kredite građanima od 0,20 do 1,35 posto. Nova povećanja uglavnom se odvijaju u tišini i bankari ih ne žele pretjerano komentirati, s obzirom na reakcije Vlade i javnosti.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika