15.04.2009. / 13:08

Autor: Katarina Zorić

Lokalni izbori: Pobjeda u četiri najveća hrvatska grada za HDZ nedostižan san

Trenutno je najjasnija situacija u Rijeci gdje anketa pokazuje da Vojko Obersnel pobjeđuje u prvom krugu. Najkompliciranija situacija je u Osijeku gdje se vodi žestoka bitka

Sanaderov HDZ, sudeći prema anketi, neće osvojiti vlast u najvećim hrvatskim gradovimaSanaderov HDZ, sudeći prema anketi, neće osvojiti vlast u najvećim hrvatskim gradovimaDanas je na snagu stupila Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 17. svibnja. Vlada je na sjednici 9. travnja donijela dvije odluke - o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike. Obje odluke stupile su na snagu danas, kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave, odnosno članovima općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Lokalni izbori u svibnju prvi su izbori na kojima će hrvatski građani neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Nova TV provela je prvu od redovitih predizbornih analiza i prognoze predstojećih lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Rezultati pokazuju da HDZ o pobjedi u tim gradovima može samo sanjati.

Trenutno je najjasnija situacija u Rijeci gdje anketa pokazuje da Vojko Obersnel pobjeđuje u prvom krugu. Najkompliciranija situacija je u Osijeku gdje se vodi žestoka bitka. Prema anketi Nove TV, aktualni osječki župan i kandidat HDSSB-a za gradonačelnika Krešimir Bubalo dobiva 35 posto. Na drugome je mjestu šef pravaša Anto Đapić sa 29 posto. Kandidat HSLS-a i SDP-a Josip Vrbošić trenutačno je na trećem mjestu sa 25 posto.

Međutim, situaciju komplicira bivši HSP-ovac i osječki gradonačelnik, a sada nezavisni kandidat Gordan Matković. Predviđanja su da će on zasigurno uzeti određeni broj glasova Đapiću i Bubalu, pa nije isključeno da Vrbošić iskoristi situaciju i uđe u drugi krug.

Anketa pokazuje da zagrebačkom gradonačeniku Milanu Bandiću rejting nije pao unatoč nizu afera koje su ga pratile te i dalje ima sigurno prvo mjesto sa 35 posto glasova. Opasno mu se približio nezavisni kandidat i sveučilišni profesor Josip Kregar koji osvaja 20 posto. Na trećem mjestu aktualna je Bandićeva suradnica Tatjana Holjevac koja osvaja 14 posto glasova.

Rezultati ankete pokazuju da HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Jasen Mesić može očekivati malen broj glasova, odnosno da osvaja tek osam posto glasova i da neće ući u drugi krug. To je svojevrsna potvrda priče da HDZ nije ni pokušao ozbiljno napasti Bandićevu poziciju.

Vezane vijesti

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne...

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti

Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika