16.04.2009. / 14:15

Autor: Katarina Zorić

Suđenje Glavašu: Tužiteljstvo iznosi završne riječi

Svjedočenja krunskog svjedoka Krunoslava Fehira te iskazi zaštićenih svjedoka poslužili su također kao dokazi

Glavaša se tereti zbog umiješanosti u zločine na području Osijeka 1991. godineGlavaša se tereti zbog umiješanosti u zločine na području Osijeka 1991. godineNa suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za slučajeve selotejp i garaža tužiteljstvo danas iznosi završne riječi i dokaze kojima pokušavaju dokazati Glavaševu umiješanost u zločine počinjene u Osijeku 1991. godine. Tužiteljstvo tereti Glavaša da je po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za slučaj garaža te tvrde da je njegova umiješanost utvrđena na osnovi dokumenata i iskaznica na kojima se potvrđuje postojanje zaštitne čete koju je vodio.

Svjedočenja krunskog svjedoka Krunoslava Fehira te iskazi zaštićenih svjedoka poslužili su također kao dokazi. Budući da je prošlo dosta vremena od počinjenih zločina, tužiteljstvo je istaknulo da je sam postupak prikupljanja i iznošenja dokaza bio težak. Mnogi osječki svjedoci, kako je istaknuto, bili su pod Glavaševim pritiskom stoga su, kaže tužiteljstvo, pogrešno svjedočili jer mu se nisu željeli zamjeriti.

Suđenje Glavašu i ostalima prvi je put započelo sredinom listopada 2007. godine. Međutim, zbog preduge stanke između dviju rasprava, početkom studenoga 2008. suđenje je počelo iznova. U međuvremenu je izmijenjena i optužnica, prema kojoj se Glavaš i ostali terete za egzekucije srpskih civila na obali Drave te za mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu.

Nepravomoćna prvostupanjska presuda mogla biti objavljena početkom svibnja.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika