17.04.2009. / 12:23

Autor: Nacionalova redakcija

Danak autorskim pravima: Osnivači Pirate Baya dobili po godinu zatvora

Iz filmske industrije već dulje vrijeme tvrde kako im je od ostnutka Pirate Baya nanijeta šteta od najmanje šest milijardi dolara. Osnivačima očigledno nije pomogla njihova obrana, u kojoj su tvrdili da nikakav švedski zakon nije prekršen, jer nisu stavljali nikakav zaštićeni sadržaj

Sudska djelatnica novinarima dijeli sudsku presudu protiv osnivača Pirate Baya; foto: ReutersSudska djelatnica novinarima dijeli sudsku presudu protiv osnivača Pirate Baya; foto: ReutersŠvedski sud je donio presudu prema kojima su osnivači najveće globalne stranice za razmjenu filmova i glazbe Pirate Bay kažnjeni sa godinu dana zatvora i 30 milijuna švedskih kruna zbok kršenja prava vlasništva. Pirate Bay je osnovana 2003. godine, te ima više od 3,5 milijuna korisnika. Kako je prenio BBC, jedan od osnivača je kazao kako je čuo da su izgubili na sudu, ali i da se toj stanici neće ništa dogoditi, te da se radi o predstavi za medije.

Pitate Bay je stranica na kojoj nema materijala zaštićenih autorskim pravima, ali se također radi o tome da korisnici tamo mogu razmjenjivati takav sadržaj. Naime, tužba je cijelo vrijeme povlačila tezu kako ta stranica ima softver preko kojih korisnici dolaze do zaštićenih materijala.

Iz filmske industrije već dulje vrijeme tvrde kako im je od ostnutka Pirate Baya nanijeta šteta od najmanje šest milijardi dolara. Osnivačima očigledno nije pomogla njihova obrana, u kojoj su tvrdili da nikakav švedski zakon nije prekršen, jer nisu stavljali nikakav zaštićen sadržaj. Sama stranica bi trebala i dalje ostati funkcionalna, a osnivači su najavili žalbe.

Vezane vijesti

Evolucija i (kontra)revolucija

Evolucija i (kontra)revolucija

Početkom veljače švedski Vrhovni sud odbio je žalbu trojice osnivača Pirate Baya te su osuđeni na zatvorske kazne od četiri mjeseca do godine dana.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika