21.04.2009. / 09:44

Autor: Hina

Barak: Izraelci žele kupiti američki proturaketni topnički sustav

Vulcan Phalanx najrasprostranjeniji je proturaketni topnički sustav na svijetu i kada se nalazi na američkim bojnim brodovima koristi se za blisku proturaketnu obranu

Ehud BarakEhud BarakIzraelski ministar obrane Ehud Barak želio bi kupiti američki proturaketni topnički sustav Vulcan Phalanx koji bi Izraelcima omogućio bolju obranu južnih dijelova zemlje, česte mete palestinskog raketiranja i granatiranja iz smjera Pojasa Gaze, prenijeli su u utorak mediji.

Vulcan Phalanx najrasprostranjeniji je proturaketni topnički sustav na svijetu i kada se nalazi na američkim bojnim brodovima koristi se za blisku proturaketnu obranu. Sustav se koristi i u kopnenoj verziji a cijena mu iznosi oko 25 milijuna dolara. Koristi ga američka vojska u Iraku i u Afganistanu.

Barak, prenosi list Haaretz namjerava od američkog državnog tajnika Roberta Gatesa, tijekom posjeta u lipnju Washingtonu, od SAD-a zatražiti što hitniju isporuku najmanje jednog spomenutog sustava Izraelcima. Ako Gates dade zeleno svjetlo, sustav bi mogao biti dopremljen u Izrael već predstojeće zime.

"Cilj nam je presresti što više raketa ispaljenih na Izrael", rekao je Barak za Haaretz. Takav bi sustav, smatraju promatrači mogao biti iznimno važan za potencijalno izraelsko povlačenje sa svih okupiranih dijelova Zapadne obale u sklopu mirovnih pregovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Vezane vijesti

Ehud Barak na prodaji stana zaradio 3 milijuna dolara

Ehud Barak na prodaji stana zaradio 3 milijuna dolara

Izraelski ministar obrane Ehud Barak prodao je svoj luksuzni stan u Tel Avivu za 7 milijuna dolara i pritom zaradio gotovo 3 milijuna dolara, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika