28.04.2009. / 07:23

Autor: Hina

U SAD-u potvrđeno 40 slučajeva svinjske gripe većinom kod mladih

Većinu zaraženih čine mladi koji su tijekom proljetnih školskih praznika boravili u Meksiku, epicentru epidemije svinjkse gripe, gdje je do sada zaraženo više od 1.600 osoba a 149 je umrlo

Svinjska gripa proširila se po cijelom svijetuSvinjska gripa proširila se po cijelom svijetuU SAD-u je laboratorijski potvrđeno 40 slučajeva svinjske gripe a prosječna starost oboljelih je 16 godina, objavio je u ponedjeljak nacionalni epidemiološki centar.

"Do danas je potvrđeno 40 slučajeva u državama New York, Ohio, Kansas, Teksas i Kalifornija. Dvadeset novih slučajeva je iz škole u New Yorku, gdje je već ranije zabilježeno osam oboljelih", rekao je direktor CDC-a Richard Besser na briefingu za novinare u sjedištu te ustanove u Atlanti.

Prosječna dob oboljelih je 16 godina, a raspon je od sedam do 54 godine, rekao je Besser, dodajući kako u Centru očekuju "daljnje širenje bolesti, veći raspon po godinama te veći broj ozbiljnijih slučajeva, uključujući i one sa smrtnim ishodom". Sve dosadašnje slučajeve u SAD-u prate blagi simptomi, uz kratkotrajnu hospitalizaciju jedne žene, i oporavak svih, dodao je.

Većinu zaraženih čine mladi koji su tijekom proljetnih školskih praznika boravili u Meksiku, epicentru epidemije svinjkse gripe, gdje je do sada zaraženo više od 1.600 osoba a 149 je umrlo.

Američke se vlasti, po njegovim riječima, pripremaju izdati upozorenje za "izbjegavanje putovanja u Meksiko ako nije nužno".

Besser je istaknuo da američke vlasti nastavljaju s agresivnim mjerama nadzora bolesti i s istraživanjima, radi moguće izrade cjepiva.

Najavio je da će se na graničnim prijelazima putnicima koji ulaze u SAD dijeliti žute karte s informacijama o svinjskoj gripi i postupcima kod pojave simptoma.

Po njegovim je riječima, 11 milijuna tretmana antivirusnih lijekova Tamiflu i Relenza iz saveznih strateških rezervi, podijeljeno državama u kojima je registrirana gripa, kao i nekima gdje još nije zabilježena.

CTC je izdao uputstva lokalnim zajednicama za postupanje u slučaju pojave svinjske gripe, kao što je otkazivanje nastava u školama i prekid javnih okupljanja, rekao je Besser.

Građanima je preporučio uobičajene mjere opreza, što češće pranje ruku, pokrivanje ustiju i nosa kod kašlja i kihanja, ostanak kod kuće kod pojave simptoma najmanje sedam dana i slično.

Ljudski slučajevi zaraze svinjskom gripom, s virusom A(H1N1) su osim u SAD-u i Meksiku, zabilježeni u Kanadi, Novom Zelandu i Španjolskoj, također uglavnom kod osoba koji su nedavno boravile u Meksiku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika