28.04.2009. / 11:52

Autor: Nacionalova redakcija

Pad uvriježene teorije: 'Dinosaure nije uništio asteroid, krivi su plinovi iz vulkana'

Međutim, dio znanstvenika i dalje smatra da su asteroidi uzrokovali istrebljenje, a na najnoviju hipotezu kažu kako se udar i izumiranje dinosaura vremenski moglo iščitati odvojeno jer su potresi i izazvali gibanja i promjene u slojevima

foto: www.linneasinclair.comfoto: www.linneasinclair.comDinoasauri nisu izumrli zbog pada razornog asteroida prije 65 milijuna godina, već su njihovu eliminaciju izazvale goleme količine plinova iz vulkana koje su na duže vrijene blokirali protok sunčevog utjecaja. Autorica studije koja je dovela do ovih rezultata, profesorica Gerta Keller sa Sveučilišta Princeton sigurna je kako teza s nebeskim tijelom koji je uništio dinosaure, a koja je postala uvriježena te se kao takva prezentira i u školama, više ne 'drži vodu'.

Naime, znanstvenici su desetljećima vjerovali kako je razdoblje dinosaura završilo u onom trenutku kada je asteroid udario i stvorio do danas prepoznatljivi krater Chicxulub u Meksiku. Međutim, prema novim rezultatima istraživanja, ovaj se udar dogodio oko 300.000 godina prije izumiranja dinosaura. Prema mišljenju autorice studije, koja je svoj rad objavila u posljednjem broju časopisa Journal of the Geological Society, konstantne vulkanske erupcije u području Dekana u Indiji s vremenom su uzrokovale dovoljnu količinu plinova i prašine da se blokira sunčeva svjetlost i izazove efekt staklenika.

Međutim, dio znanstvenika i dalje smatra da su asteroidi uzrokovali istrebljenje, a na najnoviju hipotezu kažu kako se udar i izumiranje dinosaura vremenski moglo iščitati odvojeno jer su potresi i izazvali gibanja i promjene u slojevima. Pofesorica Gerta Keller kazala je pak kako udar asteroida nije uništio veliku količinu životinjskih vrsta, kako se to do sada vjerovalo, pozivajući se pritom na dokaze da su 52 vrste životinja pronađene iznad slojeva i razine gdje se udar dogodio.

Vezane vijesti

Dinosauri izumrli jer su lijegali jaja?

Dinosauri izumrli jer su lijegali jaja?

Nestanak dinosaura prije 65 milijuna godina oduvijek interesira znanstvenike i do sada je poznato nekoliko teorija, a Marcus Clauss i Daryl Codron sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika