08.12.2010. / 17:54

Autor: Nacional.hr

Otkriven kostur dimetrodona: Živio je prije 270 milijuna godina i stariji je od dinosaura

Dimetrodon je imao jednu zajedničku značajku sa sisavcima, svoje zube. Dok većina drugih reptila ima sve slične zube i gutaju hranu, kod dimetrodona primjećene su različite vrste zuba, koji su im služili za lomljenje i žvakanje hrane

Dimetrodon (foto: io9.com)Dimetrodon (foto: io9.com)Paleontolozi iz Hustonskog muzeja prirodnih znanosti otkrili su odlično sačuvan kostur dimetrodona, reptila i grabežljivca koji je živio prije 270 milijuna godina, izvještava portal io9.com.

Prvi zabilježeni pronalazak ove preddinosaurske vrste zabilježen je 1878. godine, a sadašnji fosilni pronalazak u drenažnom jarku najcjelovitiji i najprecizniji je do sad, a po prvi put uključuje i lubanju.

Muzejski suradnik i kustos paleontologije Dave Temple objašnjava kako su dimetrodoni obitavali na zemlji 15 milijuna godina, prije skoro 265 milijuna godina tj. na kraju Permskog perioda. Bilo je to 10 do 15 milijuna godina prije početka ere dinosaura ili Trijasa, kada je veliki broj životinjskih vrsta izumrlo zbog klimatskih i geotektonskih promjena.

Prepoznatljivi su zbog svoje velike krijeste na leđima, koja se koristila kao zastrašivanje protivnika. Dimetrodon je imao jednu zajedničku značajku sa sisavcima, svoje zube. Dok većina drugih reptila ima sve slične zube i gutaju hranu, kod dimetrodona primjećene su različite vrste zuba, koji su im služili za lomljenje i žvakanje hrane.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika