30.04.2009. / 15:51

Autor: Nacionalova redakcija

Optužba protiv Đukanovića biti će odgođena do isteka diplomatskog imuniteta

Ova istraga još traje, a talijanski tužitelji zatražili su da se protiv njega u potpunosti odbaci optužba. Međutim, iako je izvjesno da će talijanski sud odlučiti kako mu se zbog rečenog imuniteta trenutačno neće suditi, nagađanja kako će se time i odbaciti sve optužbe, nisu točna

U iščekivanju suđenja skupini crnogorskih državljana koji se u Italiji sumnjiče za udruživanje u krijumčarskom lancu, talijanski mediji koji prate događaj u većini naslova donijeli su zaključak kako će tužba protiv bivšeg crnogorskog predsjednika i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića, biti odbačena. Đukanović je, naime, jedan od osumnjičenih za šverc cigareta tijekom 90-ih godina, ali ga u dovođenju pred talijanski sud cijelo vrijeme štiti diplomatski imunitet, na što se on i do sada pozivao.

Ova istraga još traje, a talijanski tužitelji zatražili su da se protiv njega u potpunosti odbaci optužba. Međutim, iako je izvjesno da će talijanski sud odlučiti kako mu se zbog rečenog imuniteta trenutačno neće suditi, nagađanja kako će se time i odbaciti sve optužbe, nisu točna.

Naime, po tijeku istrage i dosadašnjim zaključcima talijanskog tužiteljstva, može se zaključiti kako će se optužnica protiv Đukanovića arhivirati, pa nanovo pokrenuti kada ga više ne bude štitio diplomatski imunitet. Drugim riječima, nakon što se sadašnji crnogorski premijer povuče iz politike, proces će u Italiji biti pokrenut, o čemu je Nacional pisao u posljednjem broju.

Podsjetimo, Đukanović (47) je obaviješten 2007. da bi protiv njega mogla biti podignuta optužnica za navodnu umiješanost u krijumčarenje cigareta u Italiju.

On i nekoliko njegovih bliskih saradnika, uključujući i bivšeg ministra financija Miroslava Ivaniševića, optuženi su zbog tih aktivnosti u razdoblju između 1994. i 2002.

Đukanović je navodno osumnjičen da je dao dozvolu švicarskom državljaninu Francu Della Torreu da mjesečno uveze 1.000 tona duhanskih proizvoda koji su zatim gliserima krijumčareni u Italiju.

Po istražiteljima, Đukanović je iskoristio državnu tvrtku da pomogne toj operaciji, dao je upute policiji da dopusti krijumčarskim brodovima uplovljavanje u crnogorske luke i ponudio je zaštitu talijanskim bjeguncima koji su pobjegli u Crnu Goru.

Ukupno 15 ljudi je optuženo za sudjelovanje u operaciji krijumčarenja. Među njima je Dušanka Pešić, koja je osumnjičena da je posredovala u kontaktima s elementima organiziranog kriminala u južnoj talijanskoj pokrajini Pugliji.

Tijekom istrage, koja je počela 1999. godine, tužitelji su otkrili sporazum organiziranih kriminalnih bandi u Crnoj Gori i Pugliji za kontroliranje krijumčarenja, i to ne samo cigareta nego i droge. (H.Š., Hina)

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika