11.05.2009. / 07:53

Autor: Martina Čizmić

Novi problemi: Silajdžić se ugledao na Sloveniju i traži izlaz na otvoreno more

Od koridora do otvorenog mora BiH je odustala nakon što su 1999. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali sporazum kojim je utvrđena granica kraj Neuma

Hoće li Haris Silajdžić postati novi trn u hrvatskom oku?Hoće li Haris Silajdžić postati novi trn u hrvatskom oku?Prošlotjedni posjet hrvatskog predsjednika Mesića BiH prošao je u najboljem redu, no iz diplomatskih krugova procurile su informacije prema kojima se bošnjački član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić namjerno nije želio susresti sa hrvatskim predsjednikom.

Naime, prema nekim informacijama Silajdžić je ostao razočaran hrvatskim stavovima o gradnji jadranskog plinovoda koji su prošlog mjeseca bili predstavljeni katarskom emiru prilikom njegovog posjeta Zagrebu. Uz to, Silajdžića navodno smeta Pelješki most.

Kako piše Večernji list, Silajdžić je u dogovoru sa Ljubljanom aktualizirao pitanje mosta i bosanskog pristupa otvorenom moru. Cilj mu je predstaviti Hrvatsku kao ključan problem u regionalnim pitanjima. Navodno, njegov ured već ima razrađene planove, veoma slične slovenskom, kako bi BiH dobila koridor kroz hrvatske vode.

Ukoliko se to dogodi, Hrvatska bi bila podijeljena na dva dijela. BiH bi imala koridor nad kojim bi imala suverenitet, a prolazio bi između Korčule i Hvara. Ukoliko dođe do takvog sporazuma, prestali bi vrijediti svi prijašnji dogovori i sporazumi.

Inače, od koridora do otvorenog mora BiH je odustala nakon što su 1999. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali sporazum kojim je utvrđena granica kraj Neuma.

Hrvatski stručnjaci pak ističu kako BiH nema pravo izlaska na otvoreno more jer ima samo unutarnje vode. No, u BiH ističu kako imaju pravo izlaska na otvoreno more na temelju dva mala otoka Mali i Veliki Školj te poluotoka Kleka.

U cijelu se situaciju uplela i gradnja Pelješkog mosta. Kako je za hrvatsku Vladu Pelješki most od iznimne važnosti, nije isključeno da bi Hrvatska popustila i dala BiH nesmetan pristup otvorenom moru, piše Večernji.

BiH bi tako mogla na otvoreno more kroz koridor koji bi nadzirala Hrvatska, pod uvijetom da ne krše međunarodne obveze. U prijevodu, brodovi iz BiH bi se mogli koristiti morskim pojasom koji odredi Hrvatska, a prolaz brodova odvijao bi se uz poštivanje propisa RH.

Vezane vijesti

Arbitraža sa Slovenijom mogla bi biti dugotrajna i skupa

Arbitraža sa Slovenijom mogla bi biti dugotrajna i skupa

Potpisivanjem pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije početkom prosinca prošle godine, započeo je teći rok za rješavanje graničnog spora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika