11.05.2009. / 13:30

Autor: Katarina Zorić

Deripaska bježi iz Crne Gore: Oligarh traži gašenje aluminijskog kombinata

Centralna europska aluminijska kompanija (CEAC) Olega Deripaske, koja je većinski vlasnik KAP-a i nikšićkog Rudnika boksita, objavila je da ne može osigurati nesmetanu proizvodnju u kompanijama, što se tumači kao najava povlačenja Rusa iz Crne Gore

Sindikat optužuje da Deripaska želi pobjeći iz Crne Gore punih džepovaSindikat optužuje da Deripaska želi pobjeći iz Crne Gore punih džepovaKompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske CEAC naredila je obustavu proizvodnje u Kombinatu aluminija Podgorica (KAP), a to je naljutilo radnike koji su odbili poslušnost te nisu htjeli ugasiti ćelije iako im je bilo naređeno. Kriza koja posljednjih mjeseci potresa Kombinatu aluminija Podgorica (KAP) prošlog vikenda prerasla je u pravu dramu koja bi idućih dana mogla dovesti ne samo do prestanka proizvodnje nego i do potpunoga gašenja najveće crnogorske kompanije, piše Poslovni dnevnik.

U petak poslijepodne radnici KAP-a su odlučili da u Elektrolizi, najvažnijem pogonu KAP-a, smanje proizvodnju na najmanju mjeru, što je ozbiljan tehnološki rizik. Međutim, u subotu ujutro ipak su nastavili raditi, ali već navečer ruski vlasnik naredio je postupno ili potpuno gašenje proizvodnih ćelija. Zaposlenici su to odbili napraviti.

Pravi kaos nastao je u petak poslijepodne kada je bio krajnji rok za isplatu plaća za ožujak 2700 radnika KAP-a. Ističući da ih ruski vlasnik gotovo mjesec dana zavlači s isplatom, radnici su odlučili radikalizirati spor i reducirati proizvodnju u Elektrolizi. Budući da su ih optužili da su time izazvali štetu od 2,5 milijuna eura, radnici - koji su optuženi da vode KAP u potpunu propast - u subotu su nastavili s redovnom proizvodnjom u Elektrolizi. Tek što je pokrenut redovan proces u Elektrolizi, od Uprave KAP-a vlasnik je zatražio da se u subotu moraju isključiti ćelije u najvitalnijem pogonu.

Radnici su zaprijetili da će se i fizički suprotstaviti takvom zahtjevu te da neće dopustiti gašenje ćelija jer bi to značilo ne samo prekid proizvodnje nego i kraj KAP-a. Za uspostavljanje ponovnoga proizvodnog procesa moralo bi se osigurati 50 milijuna eura. Tijekom jučerašnjeg prijepodneva ćelije nisu ugašene. Upravitelj Elektrolize Nebojša Dožić, crnogorski član Uprave KAP-a, kaže da ćelije neće biti ugašene i da sirovine ima za idućih tjedan dana.

Centralna europska aluminijska kompanija (CEAC) Olega Deripaske, koja je većinski vlasnik KAP-a i nikšićkog Rudnika boksita, objavila je da ne može osigurati nesmetanu proizvodnju u kompanijama, što se tumači kao najava povlačenja Rusa iz Crne Gore.

Međutim, takav Deripaskin potez ne bi prošao bez sankcija. Kako kaže pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Crne Gore Dragan Kujović, u slučaju gašenja ćelija CEAC prekršio kupoprodajni ugovor i tada bi se od Rusa, pri arbitražnom sudu u Frankfurtu, pokrenuo spor za odštetu od 300 milijuna eura.

U sindikatu KAP-a tvrde da igru vode ruski vlasnici kako bi iz Crne Gore otišli punih džepova. Prema nekim informacijama, CEAC namjerava od crnogorske vlade tražiti 300 do 380 milijuna eura kako bi napustio KAP. Sindikat nakon najnovijih događaja javno poziva crnogorsku vladu da prekine agoniju, u kojoj se mjesecima nalazi KAP i ponovno preuzme najveću kompaniju u Crnoj Gori.

Vezane vijesti

Deripaska ulazi u Strabag: Za udio od 17 posto plaća 373 milijuna eura

Deripaska ulazi u Strabag: Za udio od 17 posto plaća 373 milijuna eura

Ruski milijarder Oleg Deripaska ulazi u vlasničku strukturu austrijskog graditeljskog diva Strabaga. Kako je sam otkrio u Beču, za 17-postotni udio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika