15.05.2009. / 08:42

Autor: Katarina Zorić

Odvjetnik Gržić očekuje da će Glavaš danas biti pušten

U odluci o pritvoru, koju je donio sudac Branko Perić, ne navodi se izrijekom koliko bi vremena Glavaš trebao ostati u pritvoru

Sud je potvrdio da je Glavaš državljanin BiHSud je potvrdio da je Glavaš državljanin BiHOdvjetnik Branimira Glavaša podnio je žalbu na odluku Suda BiH kojom je Glavaš zadržan u pritvoru. Poznati sarajevski odvjetnik Nikica Gržić kaže da očekuje da bi Sud BiH mogao odlučiti da Glavaša pusti iz pritvora. "Po kaznenom zakonu, žalbeno vijeće Suda BiH mora u roku od 48 sati odlučiti o pritvoru. Ne vjerujem da će suci htjeti zasjedati u subotu, pa očekujem da će odluka biti donesena do petka poslijepodne", rekao je Jutarnjem listu Nikica Gržić.

U odluci o pritvoru, koju je donio sudac Branko Perić, ne navodi se izrijekom koliko bi vremena Glavaš trebao ostati u pritvoru. "U odluci se navodi da se određuje pritvor koji može trajati do ekstradicijskog postupka, ili do nove odluke suda. Dalje se dodaje da se očekuje da će Hrvatska u roku od 40 dana podnijeti sve dokumente koji su po zakonu potrebi za postupak ekstradicije - objasnio je Gržić. Ako Hrvatska to ne učini u roku od 40 dana, Glavaš bi morao biti pušten.

Gržić ističe da Glavaš nije u ekstradicijskom pritvoru, jer je preduvjet za to da je počela procedura ekstradicije, odnosno izručenja. "Zakon je jasan: da bi počela procedura ekstradicije, potrebno je ispuniti niz uvjeta, a prva je da osoba nema državljanstvo BiH. Državljanin BiH se ne može izručiti, što znači da ne može biti ni u ekstradicijskom pritvoru", ustvrdio je Glavašev odvjetnik.

Sud je potvrdio da Glavas jest državljanin BiH: on nije podnio molbu za prijem u državljanstvo, ističe njegov odvjetnik, nego zahtjev za naknadni upis, jer sve uvjete za državljanstvo ispunjava, s obzirom na to da su mu oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme kad je on rođen.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika