15.05.2009. / 14:38

Autor: Katarina Zorić, Hina

Sud BiH prihvatio žalbu, Glavaš izlazi iz pritvora

Gržić je već ranije izjavio kako danas očekuje puštanje Glavaša iz pritvora. "Po kaznenom zakonu, žalbeno vijeće Suda BiH mora u roku od 48 sati odlučiti o pritvoru. Ne vjerujem da će suci htjeti zasjedati u subotu, pa očekujem da će odluka biti donesena do petka poslijepodne", rekao je medijima Gržić

Glavaš navodno iz pritvora izlazi tijekom poslijepodnevaGlavaš navodno iz pritvora izlazi tijekom poslijepodneva

Izvanraspravno vijeće Suda BiH odlučilo je u petak pustiti na slobodu Branimira Glavaša, potvrdio je Glavašev odvjetnik Nikica Gržić.

Gržić je novinarima pročitao rješenje Suda BiH u kojemu stoji da se ukida prvostupanjska odluka o Glavaševu pritvaranju te da ga se odmah pusti na slobodu.

Gržić je izjavio da tužiteljstvo BiH nema pravo žalbe na takvu odluku.

Sud BiH je prihvatio žalbu Glavaševa odvjetnika Nikice Gržića koji se žalio na 40-dnevni pritvor koji je određen njegovu klijentu.

Gržić je već ranije izjavio kako danas očekuje puštanje Glavaša iz pritvora. "Po kaznenom zakonu, žalbeno vijeće Suda BiH mora u roku od 48 sati odlučiti o pritvoru. Ne vjerujem da će suci htjeti zasjedati u subotu, pa očekujem da će odluka biti donesena do petka poslijepodne", rekao je medijima Gržić.

Napomenuo je da Glavaš nije u ekstradicijskom pritvoru jer je preduvjet za to da je počela procedura ekstradicije, odnosno izručenja. "Zakon je jasan: da bi počela procedura ekstradicije, potrebno je ispuniti niz uvjeta, a prva je da osoba nema državljanstvo BiH. Državljanin BiH se ne može izručiti, što znači da ne može biti ni u ekstradicijskom pritvoru", ustvrdio je Glavašev odvjetnik.

Ministar sigurnosti BiH: Ovo je ruganje pravdi i državama

Ministar sigurnosti BiH, Tarik Sadović, u intervjuu za Radio Slobodna Europa kazao je u petak da slučaj Glavaš pokazuje do koje je mjere došla zloupotreba instituta tzv. dvojnog državljanstva i pozvao je na što skorije rješavanje takvih problema.

"Poznato je da RH ima ustavnu barijeru za izručenje svojih državljana. Također, i BiH u svom zakonu o kaznenom postupku ne dopušta izručenje svojih državljana. I naravno, ljudi optuženi i osuđeni za najteža kaznena djela, uključujući i ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju itd., jednostavno, kada osjete da će pravda doći po svoje, odšetaju se u drugu državu i onda slavodobitno izjavljuju: 'Ovo je moja prava domovina'", rekao je Sadović.

"Zapravo, rugaju se pravdi i rugaju se državama, i Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Crnoj Gori. Dakle, problem je regionalni i mora se što prije rješavati", kazao je Sadović.

Saborski zastupnik Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin, pobjegao je uoči izricanja presude u BiH u kojoj je nedavno dobio državljanstvo. (Hina)

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika