18.05.2009. / 14:24

Autor: Katarina Zorić

Kako izbjeći izborni debakl: Sanader mijenja prebivalište svake dvije godine

Budući da je potpuno nezakonito imati dvije osobne iskaznice ili dva različita prebivališta u istoj zemlji, jasno je da je premijer u najmanje tri navrata u zadnjih šest godina morao mijenjati sve osobne dokumente

Neodlučni Sanader malo 'živi' u Splitu, a malo u ZagrebuNeodlučni Sanader malo 'živi' u Splitu, a malo u ZagrebuZbog izbora i politike, svake dvije godine premijer Ivo Sanader mijenja sve osobne dokumente jer mijenja mjesto prebivališta. Uvjet za mjesto na biračkom popisu u izbornoj jednici je, naravno, prijavljeno prebivalište na teritoriju koji ona obuhvaća. Sanader je 2003. i 2007. godine do glasačke kutije u gimnaziji 'Vladimir Nazor', išao noseći u džepu osobnu iskaznicu sa splitskom adresom, piše Novi list.

Međutim, 2005. godine i ove nedjelje, na lokalnim izborima, Sanader je glasao u Zagrebu na biračkom mjestu u Radničkom dolu. Uvjet za mjesto na biračkom popisu u gradu Zagrebu je, jasno, prebivalište na teritoriju grada Zagreba. Što znači da je Sanader do biračkog mjesta u zagrebačkoj gornjogradskoj četvrti odšetao noseći u džepu osobnu iskaznicu sa – zagrebačkom adresom.

Budući da je potpuno nezakonito imati dvije osobne iskaznice ili dva različita prebivališta u istoj zemlji, jasno je da je premijer u najmanje tri navrata u zadnjih šest godina morao mijenjati sve osobne dokumente. Prije četiri godine je splitske dokumente morao zamijeniti zagrebačkim, zatim prije dvije opet postati Splićaninom, a ove 2009. godine, još jednom Zagrepčaninom.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije imao komentara na Sanaderova česta mijenjanja prebivališta, ali odgovor bi se mogao kriti u političkoj računici. Naime, da bi Sanader mogao biti kandidat u X. izbornoj jedinici, također mora imati prijavljeno prebivalište na njenom teritoriju. Kako je X. izborna jedinica locirana u rodnom premijerovom kraju te je jedna od HDZ-ovih uporišta, jasni su motivi koji ga vode da se u njoj kandidira.

Zagreb u kojem premijer živi u svojoj kući u Kozarčevoj ulici, međutim, već je dugo uporište SDP-a. Liste na parlamentarnim izborima tamo su vodili pokojni Ivica Račan i Zoran Milanović, vođe socijaldemokrata. Da se Sanader kandidirao u I. izbornoj jedinici, vjerojatno bi u izbornoj noći morao slušati kako je lista predsjednika HDZ-a pretrpila uvjerljiv poraz od liste predsjednika SDP-a. A lakše od toga je – privremeno promijeniti osobne dokumente.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika