20.05.2009. / 12:18

Autor: Nacionalova redakcija

Uhićeni pirati ne žele iz Nizozemske: 'Ovdje je fantastično, naročito zatvorski WC'

"Moj klijent se ovdje osjeća sigurno. U njegovom selu sve je puno siromaštva, ali ovdje ima dobru hranu, može igrati nogomet i gledati televiziju. Misli da je WC u njegovoj ćeliji fantastičan"

Somalskim piratima, koji su uhvaćeni nakon napada na nizozemski brod, počelo je suđenje u liberalnoj Nizozemskoj, i bar dvojica od njih imaju namjeru ostati tamo kao stanovnici, nakon što odrade svoju kaznu, piše britanski Telegraph.

Geert-Jan Knoops, odvjetnik specijaliziran za međunarodno kazneno pravo i profesor na Royal University of Utrecht, je napomenuo da bi ovo suđenje moglo potaknuti pirate na predaju, samo kako bi mogli otići iz Somalije u jednu od Zapadnih zemalja.

"Ova suđenja mogu potaknuti druge pirate da namjerno dopuste da ih se uhiti", rekao je za novine Volkskrant. "Nizozemsko pravosuđe mora biti oprezno. Ne mogu ni zamisliti da bi se nakon osude pet uhićenih pirata vratilo u Somaliju svojom voljom"

Pet somalskih pirata je uhićeno u siječnju, kada su ih danski marinci ulovili u napadu na Danski transportni brod Samanyulo. Budući da Somalija ima povijest kršenja ljudskih prava, deportacija nakon presude će biti gotovo nemoguća.

"Život je ovdje dobar", kazao je Sayid, jedan od optuženika, o svojem iskustvu u Nizozemskom zatvoru. "Apeliram na vladu da me ne pošalju natrag u Somaliju. Ljudi ovdje imaju ljudska prava. Želim se skrasiti ovdje."

Willem-Jan Ausma, nizozemski odvjetnik koji zastupa jednog drugog pirata, je opisao olakšanje svog klijenta nakon što je došao u nizozemski zatvor.

"Moj klijent se ovdje osjeća sigurno. U njegovom selu sve je puno siromaštva, ali ovdje ima dobru hranu, može igrati nogomet i gledati televiziju. Misli da je WC u njegovoj ćeliji fantastičan."

Ausma je rekao svom klijentu da će njegova dozvola za boravak biti razmotrena nakon što odsluži svoju kaznu, za koju se očekuje da će iznositi 4 godine. "Planira dovesti svoju ženu i djecu čim odsluži kaznu. Zna da ga ne mogu lako deportirati. Prekrasno mu je ovdje u Nizozemskoj", rekao je za novine NRC Handelsblad.

Također je upozorio da bi suđenja u Nizozemskoj, Francuskoj i SAD-u mogla potaknuti pirate da počine zločin i dopuste da ih se uhvati. To je za njih bolja opcija od napadanja brodova sa zastavama Zapadnih zemalja. "Sve je bolje od Somalije", rekao je.

Profesor Knoops poziva da se somalskim gusarima sudi na međunarodnom tribunalu. "To bi odmah riješilo veliki broj problema. Postoje dobri razlozi zašto se mnogo zemalja ne želi opeći na piratima." (M.B.)

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika