20.05.2009. / 15:56

Autor: Hina

Žbogar: Zauzimamo se za napredak država u našem neposrednom susjedstvu

Žbogar je rekao da se u jutrošnjem dijelu sastanka najviše razgovaralo o liberalizaciji viznog režima i ukidanju viza za države u regiji, suradnji na području unutarnjih poslova, obrazovanja, poljoprivrede i drugim područjima, te opasnostima koje se pojavljuju u vezi s utjecajem koji u regiji ima financijska i ekonomska kriza

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu je bio domaćin konferencije čija je glavna tema bila suradnja država u srednjoj Europi koje su članice Europske unije sa državama zapadnog Balkana.

Riječ je o inicijativi pod nazivom Regionalno partnerstvo u kojoj sudjeluju Poljska, Češka, Slovačka, Madžarska, Austrija i Slovenija, koja inicijativom trenutačno predsjeda. Prvi sastanak spomenutih država s dužnosnicima zapadnog Balkana održan je 2005. godine kad je inicijativi predsjedala Mađarska.

"Zauzimamo se za napredak država u našem neposrednom susjedstvu", rekao je Žbogar na kraćoj konferenciji za novinare u pauzi sastanka na koji su bili pozvani i ministri vanjskih poslova država zapadnog Balkana, ali su, kako je pojasnio Žbogar, na konferenciju poslali većinom visoke predstavnike ministarstava zbog obveza u vezi s posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena regiji.

Nakon završetka sastanka koji se održava na Brdu kod Kranja bit će objavljena zajednička izjava o potpori reformskim procesima državama na zapadnom Balkanu, a Žbogar je rekao da se u jutrošnjem dijelu sastanka najviše razgovaralo o liberalizaciji viznog režima i ukidanju viza za države u regiji, suradnji na području unutarnjih poslova, obrazovanja, poljoprivrede i drugim područjima, te opasnostima koje se pojavljuju u vezi s utjecajem koji u regiji ima financijska i ekonomska kriza.

Jedno od nastojanja država koje sudjeluju u Regionalnom partnerstvu, kad je riječ o pomoći cijeloj regiji, jest spriječiti moguće posljedice ekonomske krize koje bi u regiji mogle imati socijalne i političke posljedice budući da je već primjetan znatan pad stranih investicija, ali i pad deviznih doznaka koje su u te zemlje slali radnici zaposleni u inozemstvu, kazao je Žbogar na konferenciji za novinare.

Dodao je da se razgovaralo i o nekim zamislima kao što su mogućnost da se carinske olakšice prilikom izvoza u EU koji se realizira iz tih zemalja priznaju i u slučaju da su u pojedini izvozni proizvod ugrađeni dijelovi iz više različitih država u regiji. Isto tako, Žbogar je rekao da se razmišlja o prijenosu iskustava stečenih u suradnji EU s državama zapadnog Balkana u politiku koju Europska unija vodi prema tzv. istočnom susjedstvu u Europi.

Žbogar je na konferenciji za novinare odgovorio i na pitanje kada očekuje odgovor Bruxellesa na slovenske dopune Rehnova prijedloga o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora. Objasnivši da o tome nije bilo riječi na današnjem sastanku, Žbogar je rekao da je prvi korak u nastavku dijaloga o Rehnovu prijedlogu novi sastanak ministara vanjskih poslova s Rehnom, koji još nije dogovoren.

"S Rehnom usklađujemo termine i mislim da će do tog sastanka doći ubrzo. To je prvi korak i na tom će sastanku svaka strana predstaviti svoja stajališta. Nakon toga, povjerenik Rehn donijet će odluku kako dalje", rekao je Žbogar.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika