22.05.2009. / 15:02

Autor: Martina Čizmić

Nastavak priče: Kako su zapadni političari zgrnuli milijune preko neovisnosti Kosova

Od Madeleine Albright, preko Williama S. Cohena do Williama Walkera, svi su oni zaradili milijune na neovisnosti Kosova

William Walker na Kosovu se 'specijalizirao' u obrazovanjuWilliam Walker na Kosovu se 'specijalizirao' u obrazovanjuZapadni političari su krajem 1990.-ih godina počeli raspravljati o Kosovu kao posebnoj jedinici, a ne dijelu Srbije. Kada se ideja o neovisnosti Kosova počela širiti, zapadni su političari svesrdno ponudili svoju pomoć. Naravno, ne besplatno.

Srpski list "Nedeljni Telegraf" objavio je priču u dva dijela o cijelom nizu zapadnih političara koji su se na ime neovisnog Kosova dobro obogatili. Među njima su i Madeleine Albright, James O'Brian, William S. Cohen, George Robertson i mnogi drugi.

Robertson je svoje bogatstvo zgrnuo kroz mobilnu telefoniju na Kosovu, a njegov je kolega, umirovljeni general Joseph Ralston krenuo u rudarstvo.

Ralston je inače direktor korporacije URS, koja ima u svom vlasništvu rudarsku tvrtku Washington Group International, koja se bavi iskorištavanjem rudnog bogatstva na Kosovu. Uz to, član je neslužbene američke gospodarske komore na Kosovu.

William S. Cohen, osnivač The Cohen Groupa, tvrtke za koju rade neki od njegovih 'vojnih drugova', sjedi u odboru organizacije Refugees International, koja je na Kosovu prisutna još od 1999. godine, a ima funkciju i u odboru Viacoma i najvećeg svjetskog osiguravatelja, koji je doduše sad u problemima, AIG-a.

Zanimljivo je istaknuti kako američka odvjetnička tvrtka DLA Piper, koja je strateški partner Cohenove tvrtke, usko surađuje sa Unmikom, međunarodnom policijom na Kosovu.

George Robertson, bivši čelnik NATO saveza, svoje je bogatstvo zgrnuo kroz mobilnu telefoniju na KosovuGeorge Robertson, bivši čelnik NATO saveza, svoje je bogatstvo zgrnuo kroz mobilnu telefoniju na KosovuOd svih navedenih, većinom američkih političara, posebno mjesto treba ostaviti za Williama Walkera, kontroverznog američkog diplomata. Walker se na Kosovu 'specijalizirao' za obrazovanje, pa tako trenutno vrši dužnost predsjednika odbora Američkog sveučilišta na Kosovu, utemeljenog 2002. godine.

Društvo mu rade James Hooper i Louis Sell, dvojica bivših američkih diplomata, članova Međunarodne krizne skupine. Hooper se uz to može pohvaliti i sudjelovanjem u sastavljanju optužnice protiv Slobodana Miloševića i stvaranju novog kosovskog ustava.

Walker, inače na Kosovu, ima poseban status. Pošta Republike Kosovo čak je izdala marku sa njegovim likom u povodu 10-godišnjice NATO-vog bombardiranja.

No, treba dodati da je većinu svog novca dobio preko tvrtke Dyncorp International koja se bavila obučavanjem policije na Unmik i osiguravanjem kosovskih zatvora. Dyncorp je u nekoliko slučajeva blisko surađivao sa CIA-om, a opremao je i Walkerovu misiju OEBS-a na Kosovu.

Milijuni dolara i eura koje su zapadni političari izvukli iz Kosova samo su početak. Kada bi se zagreblo malo dublje vjerojatno bi se otkrili i neki drugi interesi, ne samo britanskih i američkih diplomata i vojnika. No, to je već neka druga priča.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika