25.05.2009. / 15:26

Autor: Martina Čizmić

Karadžić traži prekid suđenja i tvrdi da ima dokaze dogovora sa Holbrookom

Kako je Karadžić svoj dio dogovora poštivao, sada to isto očekuje i od suda. U svom je zahtjevu napisao kako bi optužnicu trebalo odmah odbaciti i prekinuti postupak koji se vodi protiv njega kako sud 'ne bi zaprljao svoje ruke zbog Holbrookove izdaje'

Radovan KaradžićRadovan KaradžićBivši vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić, na suđenju u Haagu zatražio je od suda da obustavi postupak koji se vodi protiv njega, nakon što je sudu predstavio svoje dokaze o dogovoru sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom.

Karadžić je u svom izlaganju rekao kako postoji nekoliko svjedoka koji mogu potvrditi da je Holbrook, tadašnji američki posrednik za BiH jamčio Karadžiću da neće završiti na sudu, ukoliko se povuče iz javnog života.

Kako je Karadžić svoj dio dogovora poštivao, sada to isto očekuje i od suda. U svom je zahtjevu napisao kako bi optužnicu trebalo odmah odbaciti i prekinuti postupak koji se vodi protiv njega kako sud 'ne bi zaprljao svoje ruke zbog Holbrookove izdaje'.

Predložio je da sud obavi saslušanje obiju strana, nakon čega bi odlučio tko govori istinu.

Podsjetimo, Karadžić tvrdi da je sa Holbrookom potipisao dogovor sredinom srpnja 1996. godine u Beogradu. Na pregovorima su navodno bili nazočni bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević, tadašnji vođa srpske obavještajne službe Jovica Stanišić, predsjednik parlamenta bosanskih Srba Momčilo Krajišnik te vanjski ministar bosanskih Srba Aleksa Buha. Karadžić nije bio prisutan, ali su ga obavijestili o dogovoru.

"Srpski predstavnici su dogovor potpisali, ali američki diplomat svoje obećanje nije želio dati u pisanom obliku", piše u Karadžićevom zahtjevu.

Također, navodi kako Krajišnik i Buha mogu potvrditi njegove tvrdnje, te da informacije o dogovoru ima još 15 svjedoka. Dodaje i kako postoje dokazi u vladinim dokumentima, knjigama i novinskim člancima.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika