25.05.2009. / 16:13

Autor: Martina Čizmić

Zavidni Srbi: Treba se ugledati na Hrvatsku, što se darivanja organa tiče

Reportaža emitirana u središnjem dnevniku RTS-a hvali Hrvatsku i njene darivatelje organa

U Hrvatskoj je prošle godine bilo 250 transplantacijaU Hrvatskoj je prošle godine bilo 250 transplantacijaU Srbiji se posljednjih mjeseci vodi velika kampanja oko podizanja svijesti stanovnika za dobrovoljno darivanje organa. Upravo kako bi senzibilizirali javnost i pokazali da se može, RTS je napravio prilog o transplantacijama u Hrvatskoj koji je emitiran u središnjem dnevniku te postaje.

Prije svega ističu kako je promjenom zakonskih rješenja, medijskom kampanjom i članstvom u Eurotransplantu, Hrvatska podigla broj transplantacija i donatora organa na 18 donora na milijun stanovnika što je europski prosjek.

Naglasili su kako u Hrvatskoj, kao i u Španjolskoj, Austriji, Portugalu, Francuskoj i Poljskoj, vrijedi zakon tzv. pretpostavljenog pristanka. To znači da su svi punoljetni građani potencijalni darivatelji organa, ukoliko tijekom života nisu dali pismenu izjavu da to ne žele.

Za sada je takvu izjavu potpisalo samo 2270 osoba i one se nalaze u registru koji se provjerava prilikom svakog potencijalnog darivanja.

Ističu da je u Hrvatskoj prošle godine obavljeno 250 transplantacija, većinom u bolnicama u Zagrebu.

Vezane vijesti

Europski dan darivanja organa: Hrvatska svjetski rekorder

Europski dan darivanja organa: Hrvatska svjetski rekorder

Hrvatska transplantacijska medicina posljednjih godina bilježi rekordne rezultate pa je Hrvatska danas, prema podacima Vijeća Europe, prva u svijetu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika