26.05.2009. / 09:00

Autor: Marko Biočina

Kriza prisilila Island na žurni ulazak u EU, političari još samo trebaju nagovoriti građane

S druge strane, pitanje je i hoće li uspjeti osigurati dovoljnu podršku javnosti, s obzirom da istraživanja javnog mišljenja pokazuju kako polovica Islanđana podržava taj cilj, dok mu se druga polovica protivi

Čelnici najmoćnijih europskih zemaljaČelnici najmoćnijih europskih zemaljaNekoć jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta Island, teško je pogođena globalnom ekononskom recesijom, a čini se kako su čelnici te države spas odlučili pronaći u Europskoj uniji. Tako je jučer islandska vlada tamošnjem parlamentu predala prijedlog odobrenja za otvaranje pregovora za članstvo Islanda u Europskoj uniji.

To se smatra prvim korakom u procesu pridruživanja Uniji, a o tome koliko se Islanđanim žuri svjedoči i činjenica da će se dvije od potrebne tri parlamentarne rasprave održati već u srijedu i četvrtak. Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir nada se kako će bi službeni zahtjev za članstvom njezina vlada Eurospkoj uniji mogla poslati već početkom srpnja.

Inače, Island je godinama odbijao članstvo u Europskoj uniji, no nakon što je država upala u goleme financijske probleme, zbog propasti tamošnjeg iznimno razvijenog bankarskog sustava, politika se promijenila. Ulazak u EU sada zagovara najveća islandska stranka, socijaldemokrati, no još uvijek moraju nagovoriti i svoje koalicijske partnere. S druge strane, pitanje je i hoće li uspjeti osigurati dovoljnu podršku javnosti, s obzirom da istraživanja javnog mišljenja pokazuju kako polovica Islanđana podržava taj cilj, dok mu se druga polovica protivi.

Vezane vijesti

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika