27.05.2009. / 09:00

Autor: Martina Čizmić

Puzzle tajne policije: Što je njemački Stasi pokušao uništiti nakon pada berlinskog zida?

Ono što je do sada otkriveno baca potpuno novo svjetlo na neke od poznatih javnih ličnosti u Njemačkoj

Još 15 tisuća vreća čeka pregled i razvrstavanjeJoš 15 tisuća vreća čeka pregled i razvrstavanjeTajna njemačka policija koja je godinama utjerivala strah u kosti stanovnicima DDR-a, sva je svoja znanja i saznanja spremala u podzemne bunkere-arhive. Nakon pada berlinskog zida pokušali su uništiti tisuće i tisuće dokumenata, no oni su ipak spašeni.

Smješteni u 15 tisuća vreća, poderani dokumenti skrivaju tajne komunističkog režima istočne njemačke i njegovih stanovnika. Kako piše Deutsche Well, 600 njemačkih arhivara već godinama pokušava organizirati i restaurirati uništene dokumente. Slažu ih kao puzzle, pokušavaju pohvatati koji papiri idu u koje dosje.

Ono što je do sada otkriveno baca potpuno novo svjetlo na neke od poznatih javnih ličnosti u Njemačkoj. Primjerice, policajac Zapadne Njemačke koji je ubio pokretača studentskih demonstracija krajem šezdesetih zapravo je bio suradnik Stasija.

U Arhivu ističu da je među papirima skriveno još puno tajni, ali može ih otkriti samo onaj koji zna što traži.

Od početka obnavljanja dokumenata arhivari su objedinili 61 kilometar dokumenata, a još milijuni papira čekaju da postanu dio cjeline.

DW ističe kako svake godine dolazi sve više zahtjeva građana bivše Istočne Njemačke koji žele uvid u svoje osobne dosjee.

Američka CIA je još prije šest godina Arhivu dostavila podatke o zapadnim političarima koji su radili za Stasi. No, sve je ostalo na tome. Tisuće papira koji još čekaju sastavljanje i povezivanje kriju još mnogo tajni, a dok ne budu uredno posloženi nitko neće moći ni započeti sa njihovim otkrivanjem, piše Deutsche Welle.

Vezane vijesti

Minhenski Bayern na meti DDR-ovih špijuna

Minhenski Bayern na meti DDR-ovih špijuna

DDR-ovo Ministarstvo za državnu sigurnost (MfS) je redovito i sustavno nadziralo Bayern na svim gostovanjima u komunističkoj zemlji. To u svom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika