28.05.2009. / 03:58

Autor: Ivica Medo

nogomet

Barcelona na vrhu Europe: 'Iniesta je bolji od Messija'

Pepe Guardiola održao je stopostotni učinak u svojoj trenerskoj karijeri. U kojem god natjecanju se njegova momčad natjecala, osvojila ga je.

Iniesta je proigrao Etoa kod prvog gola BarceloneIniesta je proigrao Etoa kod prvog gola BarcelonePrije nego što je preuzeo seniorsku momčad Barcelone, Guardiola je bio prvak Španjolske s juniorima "blau grane", a sada je sa seniorima u jednoj sezoni osvojio Kup kralja, prvenstvo i Ligu prvaka.

Kada je prije nekoliko tjedana Luis Nunez, u čijem je mandatu Barcelona prvi put postala prvak Europe 1992. i do pojave Joana Laporte zasigurno najveći predsjednik Barcelona svih vremena, izjavio kako je ova momčad Barce bolje od njegova i Cruyffova "dream teama" s početka 90-tih godina

Guardiola je tada odgovorio da prvo treba nešto osvojiti, a tek onda se uspoređivati s momčadi u kojoj je i on kao igrač dao veliki obol. Slično mišljenje su iznijele i glavne perjanice kluba Messi, Xavi, Iniesta, Puyol i ostala "djeca Barcelone".

Iako su usporedbe uvijek nezahvalne, sada se slobodno može konstatirati kako je "rimska Barcelona" najbolja Barcelona ikad. Bolja i od Cruyffova "dream teama" i od momčadi koju je prije nekoliko sezona predvodio Ronaldinho. Te dvije momčadi sveukupno su osvojile više trofeja od Guardiolina sastava, ali ni jedna nije uspjela u jednoj sezoni doći do tri glavna trofeja.

Foto: ReutersFoto: ReutersLionel Messi najveća je zvijezda današnje Barce, ali ako bismo hladno proanalizirali tko je najbolji igrač sezone, mislimo da ne bismo pogriješila ako bismo rekli da je to Andres Iniesta. Bez njegova udjela teško da bi Barca pobrala baš sve. Ne samo zbog spasonosnog gola koji je postigao protiv Chelseaja, nego zbog fantastičnih i što je najvažnije konstantih igara koje je pružao ove sezone.

Iniesta je u vrlo kratkom roku postao velika zvijezda u Kataloniji. Do nedavno je to bio samozatajni momak s velikim potencijalom a sada se pretvara u superstara koji može konkurirati Messiju u izboru za najboljeg igrača.

Sa većinom španjolskih novinara s kojima smo razgovarali u press-centru rimskog Olimpica rekli su kako je za njih Iniesta bolji od Messija i da je u ovom trenutku najbolji igrač na svijetu. Možda su subjektivni jer se ipak radi o domaćem igraču, no nije da nemaju argumente. Kažu da je u stotinjak Barcinih golova u Primeri Iniesta namjestio ili sam realizirao više od četvrtine. Što je vrlo bitno, Iniesta ima i vrlo aktivnu igru prema nazad, spada u red Barcinih igrača koji su protivnicima oduzeli najviše lopti, a da se o pokrenutim akcijama i ne govori.

Možda je prenategnuto reći kako je Iniesta bolji od Messija, ali da se s njime može uspoređivati, to svakako. S druge strane, prema onom što je odigrao u Rimu, čini se da je Manchester United ulaskom u veliko finale dotakao limit svojih mogućnosti ove sezone. Protiv njega je bila i statistika. Do sada ni jedna momčad nije uspjela obraniti osvojeni naslov Lige prvaka. No, za to je ipak puno zaslužnija Barcelona nego goli brojevi.

Jasno se vidjelo da United otvorenom igrom ne može konkurirati tehnički nadmoćnoj Barceloni. Ferguson je prije utakmice izjavljivao kako mu je Chelsea "otvorio oči", no ipak se nije odlučio braniti. To je i razumljivo, teško je mijenjati stil igre za tako važnu utakmicu. Bio bi to riskantan potez. Međetim, možda se Ferguson sada kaje, iako je to demantirao na press-konferenciji nakon utakmice, što se ipak nije odlučio za defanzivniju varijantu. Pokušao je stari lisac s Giggsom kao "lutalicom" u samom špicu zbuniti Barcu, ali očito da u Velšaninu nema više pogonskog goriva kao nekoć.

Godine su ipak učinile svoje. Jedini u Unitedu koji može igrati na razini najboljih Barceloninih igrača je Ronaldo, a ostali ipak nisu ta kategorija. United u Engleskoj i Europi dobiva utakmice uglavnom momčadskom igrom, ali kad naiđe na momčad kalibra Barcelone, onda je potrebna i ideja, a nje sinoć nije bilo.
Ipak u Unitedu su svi zadovoljni sezonom, osvojeno je prvenstvo, igrali su finale Lige prvaka i svi odreda najavljuju da se dogodine vraćaju još jači i spremni za revanš.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika