29.05.2009. / 18:20

Autor: Hina

Novo suđenje za Šešelja: Ovaj put na optuženičkoj klupi zbog nepoštivanja Haaškog suda

Šešelj, koji se na prijašnjem saslušanju izjasnio da se ne osjeća krivim za nepoštivanje suda, priznao je da je autor knjige pri čemu je ustvrdio da je njezinom objavom želio "razotkriti urotu"

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljSrbijanski ultranacionalistički vođa Vojislav Šešelj, kojemu se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudi za ratne zločine, odgovarao je u petak u odvojenu postupku za nepoštivanje suda zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka.

"Svaka osoba prosječne inteligencije može otkriti tko su svjedoci" koji se spominju na suđenju za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izjavio je u petak u sudnici tužitelj Bruce MacFarlane.

Šešelju (54), koji iz svoje zatvorske ćelije u Den Haagu nastavlja voditi Srpsku radikalnu stranku, optužen je da je u svojoj knjizi otkrio podatke o svjedocima te izvatke pisanog iskaza jednoga od njih.

ICTY je zabranio objavu tih dokumenata.

Šešelj, koji se na prijašnjem saslušanju izjasnio da se ne osjeća krivim za nepoštivanje suda, u petak je priznao da je autor knjige pri čemu je ustvrdio da je njezinom objavom želio "razotkriti urotu".

Taj haaški optuženik, koji je na početku suđenja u studenome 2006. štrajkao glađu 28 dana kako bi izborio pravo da se brani sam u čemu je i uspio, u petak je odbio ustati pri ulasku sudaca u sudnicu, a u nekoliko navrata mahao je u sudnici svojom knjigom od 1200 stranica.

Suđenje Šešelju za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., uključivo i strijeljanje oko 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari, obustavljeno je na zahtjev tužiteljstva zabrinuta za sigurnost svjedoka kojemu su prijetili Šešeljevi suradnici.

Tužiteljstvo je protiv Šešelja izvelo 71 svjedoka i pri kraju je svog dijela dokaznog postupka, a trebala je slijediti njegova obrana.

Šešelj je prvi haaški optuženik za ratne zločine kojemu se sudi i zbog nepoštivanja suda, za što je propisana zatvorska kazna do sedam godina, novčana do 100.000 eura ili obje.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika