02.06.2009. / 06:30

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

U nestalom zrakoplovu bio jedan Hrvat, ali i brazilski princ

On je navodno neplanirano završio u Air Franceovom zrakoplovu, jer je zakasnio na svoj redovni let. Ukrcao se na prvi slijedeći, odnosno upravo Airbus 330, koji za sada nije pronađen

Pretpostavlja se da je zrakoplov pao u more sjeveroistočno od južne AmerikePretpostavlja se da je zrakoplov pao u more sjeveroistočno od južne Amerike

Prema za sada neslužbenim informacijama, u zrakoplvu koji je danas nestao iznad Atlantika, nalazio se jedan hrvatski pomorac, koji se vraćao u Hrvatsku. On je navodno neplanirano završio u Air Franceovom zrakoplovu, jer je zakasnio na svoj redovni let. Ukrcao se na prvi slijedeći, odnosno upravo Airbus 330, koji za sada nije pronađen.

Francuski zračni prijevoznik Air France gotovo je siguran da se Airbus sa 228 putnika na putu iz Rio de Janeira za Pariz srušio u Atlantiku, te da su male šanse da je itko preživio. Osim nesretnog Hrvata, u zrakoplovu je bilo i Brazilaca, Francuza, Nijemaca, Danaca, Talijana, Marokanaca, Libanonaca, Slovaka, Mađara i Portugalac.

Prema podacima brazilske kraljevske obitelji, na letu je bio i 26-godišnji princ Pedro Luis de Orleans e Braganca. Iako u Brazilu kraljevska obitelj nije na vlasti od kraja 19. stoljeća i proglašenja republike ipak uživa određenu popularnost i ugled u zemlji.

Zrakoplov Air Francea nije u predviđeno vrijeme stigao na odredište i nestao je s radarskih zaslona. U zrakoplovu je bilo 126 muškaraca, 82 žene, sedmero djece i jedna beba, objavili su u Air Franceu.

"Zrakoplov je trebao sletjeti u 11:10 sati po lokalnom vremenu. Prije nekoliko sati nestao je s radarskih zaslona", rekla je glasnogovornica.

No, posljednji kontakt sa zrakoplovom je bio na 300 kilometara sjeveroistočno od brazilskog grada Natala.

Avioni brazilskog zrakoplovstva poletjeli su sa Fernando de Noronha i lete prema Europi po ruti kojom je trebao letjeti nestali zrakoplov, kako bi otkrili eventualne ostatke.

Glasnogovornik brazilskog zrakoplovstva pukovnik Henry Munzhoz izjavio je za brazilsku televiziju kako se zrakoplov nije pojavio na radarskim zaslonima u bazi na otoku Cape Verde.

Vladin izvor otkrio je Reutersu da je zrakoplov nestao otprilike nakon 3 i pol sata leta. To bi značilo da je kontrola leta izgubila kontakt za zrakoplovom mnogo bliže brazilskoj obali no što se to mislilo, što povećava šansu za njegovim pronalaskom.

Prije nestanka sa radara negdje iznad Atlanskog oceana, sa zrakoplova Air Francea, koji se nalazio u olujnom vremenu, dojavljeno je da postoje problemi s električnom energijom, prenosi CNN. Sa Airbusa A330-200 odaslana je automatska poruka u kojoj se signalizira kvar na opremi

Neki zrakoplovni stručnjaci ističu kako je moguće da zrakoplov ima problema sa transporderom, uređajem koji prima i odašilje signale u zrakoplovu. No, ističu, kako je prošlo previše vremena da bi zrakoplov još uvijek imao goriva za let.

Zrakoplov je nestao sa radara nekoliko sati prije slijetanjaZrakoplov je nestao sa radara nekoliko sati prije slijetanja"Vjerojatno se suočavamo sa katastrofom", rekao je izvršni direktor Air Francea Pierre-Henri Gourgeon na konferenciji za novinare.

Potvrdio je da je zrakoplov poslao automatsku poruku u kojoj javlja probleme sa električnom energijom u 4:15 ujutro, oko 15 minuta nakon što su prošli kroz oluju. Nagađa se da je zrakoplov možda tijekom leta pogodio grom.

Međutim, bivši pilot Airbusa John Wiley odgovorio je za CNN na pretpostavke da je zrakoplov zapravo srušila munja, kazavši kako takvo nešto ne bi moglo srušiti moderni zrakoplov.

Francuski veleposlanik u Senegalu, Jean-Christophe Ruffin, rekao je za francusku televiziju kako su ratni zrakoplovi poletjeli i iz te afričke države kako bi pomogli u potrazi za nestalim zrakoplovom.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obaviješten je o nesreći. Zahtjevao je od nadležnih institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi "rasvjetlili okolnosti nestanka tog zrakoplova što je prije moguće".

"Izgledi za nalaženje preživjelih od 228 putnika i članova posade zrakoplova A330-200 Air Francea koji je u ponedjeljak nestao nad Atlantikom vrlo su mali", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sarkozy je izjavu dao u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle gdje je došao utješiti obitelji i rođake putnika na letu od Rio de Janeira za Pariz koji su u ponedjeljak pred zoru nestali na oko 500 kilometra od brazilske obale.

Rekao je i da je francuska vlada od vlasti SAD-a zatražila pomoć u utvrđivanju mjesta pada pomoću satelita.

Na aerodromu Charles de Gaulle u Parizu osiguran je posebni prihvatni centar za obitelji putnika na letu iz Buenos Airesa, kako bi se od njih prikupili svi podaci o putnicima, te im se priopćile najnovije vijesti.

Dužnosnici aerodroma Charles de Gaulle pribojavaju se najgoreg jer sa zrakoplovom nisu u kontaktu više od pet sati. Ono što ih najviše brine je činjenica da je zrakoplov do sada, ukoliko je ostao u zraku, sigurno ostao bez goriva, što ne daje nadu da će ga pronaći u jednom komadu.

Prema podacima Air Francea, nestali je zrakoplov do sada imao 18,870 sati leta, od 18. travnja 2005. godine. Posljednji je put redovita provjera održavanja svih sustava u hangaru provedena 16. travnja ove godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika