02.06.2009. / 08:06

Autor: Martina Čizmić

Video: Pronađeni ostaci nestalog zrakoplova Air Francea?

Prema brazilskim medijima, koji prenose priopćenje zrakoplovne kompanije TAM, njihovi su piloti na otvorenom moru Atlantskog oceana, oko 1300 kilometara od otoka Fernanda de Noronhe vidjeli narančaste bljeskove koji bi mogli biti gorući komadi olupine zrakoplova

Pripadnici brazilske službe spašavanja iz Atlantika izvlače dijelove zrakoplovaPripadnici brazilske službe spašavanja iz Atlantika izvlače dijelove zrakoplovaGotovo 24 sata nakon što je zrakoplov Air Francea nestao sa radara, čini se kako su brazilski piloti otkrili njegove ostatke.

Prema brazilskim medijima, koji prenose priopćenje zrakoplovne kompanije TAM, njihovi su piloti na otvorenom moru Atlantskog oceana, oko 1300 kilometara od otoka Fernanda de Noronhe vidjeli narančaste bljeskove koji bi mogli biti gorući komadi olupine zrakoplova.

Posada TAM-a prenijela je te informacije i brazilskom vojnom zrakoplovstvu te će oni zajedno s mornaricom usredotočiti svoju potragu na to područje. Prema priopćenju iz ministarstva obrane u Rio de Janeiru, u potragu se uključio i jedan američki zrakoplov.

Spasioci su smanjili područje pretrage na nekoliko desetaka kilometara, a u potrazi se koriste i satelitskim snimkama područja. Zrakoplovi brazilske vojske opremljeni su posebnim senzorima kojima mogu otkriti trupla u vodi.

Senegalske vlasti obavijestile su Brazil i Francusku da su u svojim teritorijalnim vodama otkrile komade metala koji bi mogli potjecati od nestalog zrakoplova. Također, vidjeli su i ostatke zrakoplovnih sjedala.

"Potraga će se nastaviti dokle god bude trebalo. Snage su poslane na to područje i bit će na raspolaganju dok bude trebalo", rekao je francuski ministar obrane Herve Morin te dodao kako su mobilizirane sve raspoložive snage.

"Nemamo pravo unaprijed odbaciti mogućnost terorističkog čina, jer je terorizam najveća prijetnja za sve zapadne demokracije", istaknuo je. "No danas nemamo baš nikakvih naznaka koje bi nam omogućile da potvrdimo kako je to uzrok nesreće", rekao je.

Podsjetimo, zrakoplov Air Francea na letu iz Rio de Janeira u Pariz nestao je sa radara oko 4 sata jučer ujutro po našem vremenu. Neposredno prije toga prošao je kroz turbulencije i poslao automatsku poruku da ima problema sa električnom energijom, što je dovelo do nagađanja da ga je možda pogodio grom.

Prema izjavi izvršnog direktora Air Francea Pierre-Henri Gourgeona, četiri minute prije nestanka sa radara, zrakoplov je poslao niz automatskih poruka u kojima je javljeno da je došlo do kvara na nekoliko komada opreme.

"Takve poruke signaliziraju nešto potpuno neočekivano, velike probleme", rekao je Gourgeon i dodao kako tijekom primanja tih poruka nije bio uspostavljen kontakt sa posadom zrakoplova.

On pretpostavlja da je neposredno nakon slanja automatskih poruka zrakoplov udario u Atlantik.

Stručnjaci sve više sumnjaju u teoriju da je zrakoplov srušila munja. Savjetnik u kabinetu francuskog premijera ističe kako će se sve znati kada spasioci pronađu crnu kutiju.

Britanski stručnjaka za sigurnost zračnog prometa, David Gleave, pak smatra kako je veoma neobično da su istovremeno otkazali baš svi komunikacijski sistemi.

"To ukazuje na nesreću katastrofalnih razmjera", dodao je.

Na letu je bilo 228 putnika i članova posade, među kojima i jedan hrvatski državljanin, navodno pomorac koji je na let ušao sa liste čekanja.

Iako su obiteljima već poručili kako su šanse za preživljavanje veoma male, neki se još uvijek nadaju.

Mobitel zvoni, vjerujem da je moj suprug živ

Supruga jednog od putnika zrakoplova koji je nestao na putu iz Brazila prema Parizu, vjeruje da je njezin muž još živ. Patricia Coakley svoje tvrdnje temelji na činjenici da je njegov mobitel zvonio svaki puta kada ga nazove, ali se on ne javlja. "Njegov mobitel ne bi zvonio da je na morskom dnu", kazala je Patricia Coakley. Dodala je kako se s njim čuje svaki dan te da je posljednji put razgovarala nekoliko minuta prije nego što se ukrcao u zrakoplov.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika