02.06.2009. / 15:09

Autor: Ivica Medo

kvalifkacije nogomet

Hrvatska mora pobijediti Ukrajinu, nije dovoljno biti samo drugi

Predstojeća kvalifikacijska utakmica s Ukrajinom za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici mogla bi se pokazati odlučujućom za hrvatsku reprezentaciju u nastojanju da se dokopa doigravanja

Ivica Medo, glavni urednik 90minutaIvica Medo, glavni urednik 90minutaPredstojeća kvalifikacijska utakmica s Ukrajinom za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici mogla bi se pokazati odlučujućom za hrvatsku reprezentaciju u nastojanju da se dokopa doigravanja. Naravno, ako ne izbori prvo mjesto u skupini, a to je malo vjerojatno budući da Engleska ima golemu prednost i teško će je ispustiti. Riječ je o utakmici u kojoj Hrvatskoj treba pobjeda iz dva glavna razloga: Prvi je taj što je očekuje dvoboj s izravnim konkurentom za drugo mjesto u skupini i eventualnom pobjedom riješila bi se njene pratnje, a drugi je taj što Hrvatska trenutačno stoji najlošije na ljestvici drugoplasiranih momčadi europskih kvalifikacija i ako tako ostane do kraja, neće dohvatiti doigravanje. Naime, europske kvalifikacije sačinjava devet skupina, a izravan plasman na SP osigurat će samo prvoplasirane momčadi, dok će osam najbolje drugoplasiranih momčadi u doigravanju međusobnim ogledima u dvije utakmice odlučiti tko će u Južnoafričku Republiku. Ždrijeb je predviđen za 19. listopad 2009., a prve utakmice se igraju 14. studenog, dok su uzvrati na rasporedu četiri dana kasnije.
Na ukupnoj ljestvici drugoplasiranih momčad zbrajaju se samo bodovi osvojeni s pet prvoplasiranih momčadi u skupini, a u ovom trenutku Hrvatska je s tim momčadima u skupini 6 osvojila samo četiri boda, pobijedila je Kazahstan i remizirala s Ukrajinom, što je trenutačno najlošiji učinak od svih drugoplasiranih momčadi. Osvojeni bodovi i postignuti golovi s posljednjom Andorom neće se uzimati u obzir pri konačnom poretku drugoplasiranih.
Hrvatska može zauzeti drugo mjesto u skupini i ako remizira ili izgubi od Ukrajine, no pitanje je hoće li s takvim učinkom izbjeći posljednje mjesto na ljestvici drugoplasiranih.
Upravo iz toga razloga važno je da momčad Slaven Bilića ubilježi pobjedu protiv Ukrajine i to ako je moguće sa što većom gol-razlikom jer bi u konačnoj bilanci i taj detalj mogao odlučivati bude li izjednačena po bodovima s jednom ili više reprezentacija u ostalim skupinama.
Stručni stožer hrvatske reprezentacije na čelu s izbornikom Slavenom Bilićem zasigurno je upoznat s gore navedenim činjenicama, pa možemo očekivati izrazito napadačku igru Hrvatske. S druge strane, Oleksij Mihajličenko na prvi pogled trebao bi slično razmišljati, no s obzirom da Hrvatsku do kraja kvalifikacija očekuje teži raspored nego Ukrajinu, ukrajinski izbornik vjerojatno računa da će se Hrvatska «okliznuti» u Bjelorusiji, Kazahstanu ili Engleskoj, a da će oni do kraja kvalifikacija prikupiti dovoljan broj bodova za plasman među osam najbolje drugoplasiranih. Stoga je za očekivati da Ukrajina neće odustati od igre s jednim napadačem, najvjerojatnije Milevskim, te će vjerojatno svoju šansu čekati iz kontre.
Hrvatska je u Harkivu pokazala da je bolja momčad i da je u toj utakmici imala malo više odlučnosti, lako je mogla do tri boda koja bi sada zlata vrijedila. No, nakon teškog poraza od Engleske, u Harkiv se putovalo sa strepnjom, bilo je važno ne izgubiti i taj cilj je ostvaren, pa je sada bitno plan sprovesti do kraja, odnosno Ukrajince pobijediti u Zagrebu i tim se značajno približiti doigravanju.
Biliću opet nedostaje najvažniji igrač, Eduardo da Silva, na raspolaganju neće imati ni Ivicu Križanca koji je debitirao za Hrvatsku u natjecateljskoj utakmici baš u Harkivu i svojom izvedbom u toj utakmici zacementirao je mjesto u udarnoj momčadi. Na njegovom mjestu najvjerojatnije će zaigrati kapetan Robert Kovač, dok je pod upitnikom tko će s Ivicom Olićem činiti napadački tandem. Četiri imena su opticaju - Mladen Petrić, Ivan Klasnić Mario Mandžukić, a nije nemoguće da se Bilić odluči i za Nikolu Kalinića. Najlogičniji izbor je Petrić koji je zajedno u paru s Olićem u Hamburger SV-u postigao 46 pogodaka ove sezone. No, Petrić je već dugo vremena enigma u reprezentaciji i nikako da u hrvatskom dresu pruži partije na razini onih u klubu.
Bilić je od Petrića puno očekivao na Euru u Austriji i Švicarskoj, čak je najavljivao kako bi Petrić mogao preuzeti ulogu koju je imao Eduardo u kvalifikacijama za EP 2008., odnosno da postane ključni igrač reprezentacije, no Petrić opet nije ispunio Bilićeva očekivanja. Ni u dosadašnjim utakmicama kvalifikacija za SP 2010. Petrić nije igrao ni blizu forme koju je iskazivao u HSV-u. Uz to kad uzmemo u obzir kako se Petrić na početku rovinjski priprema javno požalio na tretman u reprezentaciji rekavši da ponekad ne razumije što se od njega traži i da je u posljednje vrijeme imao problema s ozljedama, onda je moguće da je u Bilićevim planovima Mandžukić ispred Petrića.
Postavljanje Mandžukića u početnu postavu bio bi riskantan potez budući da Dinamov napadač nije odigrao previše utakmica sličnog tipa i teško je predvidjeti na kojoj razini bi on mogao odigrati tu utakmicu. No, Bilić je do sada ne mali broj puta pokazao da se ne boji riskirati, a s obzirom da je Mandžukić više-manje nepoznat Ukrajincima i da je kao tip igrača potpuno nepredvidljiv, možda Bilić upravo odigra na tu kartu.
Ipak sumnjamo da će se to dogoditi.
Mandžukić i Olić slični su tipovi igrača, neumorni trkači koji presingom lome obranu protivnika, vole dobiti loptu u prostor i iz punog trka rješavati matne situacije. Petrić, Klasnić i Kalinić profinjeniji su napadači, no Petrić više voli djelovati iz drugog plana, dok su Klasnić i Kalinić klasični sidraš, egzekutori koji mogu zadržati loptu dok ne stigne pojačanje. Uglavnom, drukčiji su tipovi igrača od Olića i prema nepisanoj nogometnoj logici koju treneri najviše preferiraju, trebali bi se s njim bolje slagati u napadačkom duetu od Mandžukića.
Stoga je vjerojatnije da će Bilić ipak slijediti tu logiku. Mandžukić će najvjerojatnije ući s klupe, Klasnić ove sezone nije briljirao u Nantesu i vjerojatno će svoju šansu čekati s klupe, a s obzirom na razvoj događaja na terenu moguće je i da Kalinić dobije svojih «pet minuta».

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika