03.06.2009. / 17:33

Autor: Martina Čizmić, Hina

Video: U Atlantiku pronađeno više većih krhotina Airbusa

Uočeno je "više predmeta rasutih u krugu od 5 km, među kojima i dio promjera 7 m za koji se pretpostavlja da je metalni te naftna mrlja duga 20 km", dodao je

Mjesto na kojem su brazilski piloti primjetili ostatke zrakoplova (Reuters)Mjesto na kojem su brazilski piloti primjetili ostatke zrakoplova (Reuters)Više većih krhotina Airbusa Air Francea, među kojima i "metalni" komad promjera 7 metara, uočio je u Atlantiku zrakoplov brazilskih zračnih snaga, rekao je u srijedu vojni glasnogovornik.

Zrakoplov Embraer R-99 opremljen radarskim sustavom locirao je u 3.40 sati po mjesnom vremenu (8.40 sati po srednjoeuropskom) još četiri zone na kojima su uočeni ostatci zrakoplova, 90 km južno od prvotno određenog područja, rekao je pukovnik Jorge Amaral, glasnogovornik brazilskog zrakoplovstva (FAB).

Uočeno je "više predmeta rasutih u krugu od 5 km, među kojima i dio promjera 7 m za koji se pretpostavlja da je metalni te naftna mrlja duga 20 km", dodao je.

"Ukupno deset predmeta, od kojih su neki metalni", locirani su, kazao je.

Krhotina promjera 7 m "mogla bi biti ostatak bočnog dijela trupa", ali nije uočen natpis Air France, dodao je.

Iz Francuske je prema mjestu pada zrakoplova krenuo i poseban istraživački brod koji je opremljen sa podmornicom za duboko ronjenje, a kojim će se pokušati pronaći 'crne kutije'. No, istražitelji nisu optimistični, jer su velike šanse da se ona nalazi na samom dnu oceana, odnosno na više od 3000 metara dubine, u području koje je izuzetno neravno.

"Postoje slučajevi u kojima je crna kutija pronađena i nakon 30 dana od pada zrakoplova, ali to je iznimno rijetko i ne u ovakvom području", rekao je francuski istražitelj Paul-Louis Arslanian.

Airbus A330 Air Francea srušio se nad Atlantikom u noći na ponedjeljak, sa 228 putnika i članova posade, oko 1.000 km od brazilske obale. Uzroci nesreće još nisu poznati, tri dana nakon nesreće.

Jedanaest zrakoplova, među kojima francuski Falcon-50 i američki P-3 Orion sudjeluje u potrazi za ostatcima zrakoplova, a baze su im u Natalu, na sjeveroistočnoj obali Brazila i na otoku Fernando de Noronha, 350 km od obale.

Na mjesto nesreće uputilo se pet brodova brazilske mornarice, a dolazak prvog broda predviđen je u srijedu ujutro. Još tri trgovačka broda, jedan francuski i dva nizozemska, već su doplovila u zonu pada zrakoplova, gdje će pomoći u izvlačenju ostataka, rekao je Amaral.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika