05.06.2009. / 14:46

Autor: Martina Čizmić

Kako je Đukanović pretvorio Crnu Goru u obiteljski biznis

Đukanović je tijekom gotovo 20 godina crnogorsko gospodarstvo pretvorio u vlastito 'igralište', ističu reporteri

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićU kojoj je točno mjeri crnogorski premijer Milo Đukanović pretvorio Crnu Goru u obiteljski biznis, prosječan Crnogorac vjerojatno ne može ni pojmiti. No, detaljnija analiza donosi zaista nevjerojatne podatke.

Globalna mreža washingtonskog centra za javni integritet provela je istraživanje o poslovima i bogatstvu Đukanovića. Reporteri Miranda Petručić, Mirsad Brkić i svjetlana Čelić, pozabavili su se njegovom imovinom, ali i imovinom njegovih bliskih prijatelja i članova obitelji.

Članovi lokalnih 'watchdog' grupa, oporbenih stranaka i novinari kažu kako je najbolji primjer Đukanovićevog monopolizma u Crnoj Gori činjenica da je još u prosincu prošle godine, kada je gospodarska kriza tek došla u tu zemlju, Đukanovićeva administracija odlučila spasiti Prvu banku.

Ta financijska institucija, koja je jedna od najvećih u zemlji i glavni investitor u crnogorsko gospodarstvo, u vlasništvu je Đukanovića, njegovog brata, sestre i bliskih prijatelja.

Veoma je zanimljiv način na koji je bila privatizirana Nikšićka banka. Odbor koji je nadgledao privatizaciju napravio je toliko 'kreativna' pravila, da se na natječaj javio samo jedan ponuđač, Aco Đukanović, odnosno njegova kompanija "Monte Nova".

No, "Monte Nova", koja je već imala u vlasništvu 12 posto banke, čak nije ni platila minimalnu traženu cijenu. Pola svoje ponude dala je u gotovini, a ostatak u obveznicama stare devizne štednje koji se mogla kupiti za djelić njene nominalne vrijednosti.

Nakon kupovine Nikšićka banka mijenja ime u Prvu banku i tu se cijela priča vraća na početak, gdje država spašava Đukanoviće, podsjećaju reporteri Globalne mreže.

Inače, premijerov udio u Prvoj banci vodi se preko njegove tvrtke za konzalting i management "Kapital Invest". Uz tu tvrtku, premijer je suosnivač i vlasnik četvrtine tvrtke koja upravlja Univerzitetom Donja Gorica. Također, jedan je od osnivača "Global Motenegra", tvrtke za konzalting i management u turizmu, a koja je vlasnik zemljišta pored obale u Budvi.

No, najbogatiji su članovi Đukanovićeve obitelji Aco i Ana.

Njegov brat Aco, radio je kao promotor koncerta prije rata, a prema procjenama ima barem 167 milijuna dolara vrijednu imovinu. Ni sestra Ana, koja se bavi pravom, sa 3,5 milijuna dolara ne stoji loše. Đukanovićev sin Blažo, još uvijek student, zarađuje nevjerojatnih 15 milijuna dolara mjesečno iznajmljujući poslovni prostor koji je dobio na poklon od strica.

Kada se u odnos uzme Đikanovićevo bogatstvo i njegova plaća, teško je objasniti kako je do njega došao. Neki su uvjereni da je bogatstvo stvorio švercom cigareta, a talijanski tužitelji čak su ga stavili u središte veze crnogorskih političara i talijanske duhanske mafije.

No, iako su crnogorski i strani mediji pisali o Đukanoviću i duhanskoj mafiji, on je te optužbe odbacivao. Čak je podigao i tužbu protiv "Nacionala" i svih medija koji su prenijeli Nacionalov članak.Otkako se raspala Jugoslavija, piše u izvještaju, Đukanović je dominirao političkim životom u Crnoj Gori. On i tadašnji predsjednik Momir Bulatović priznali su da je upravo šverc cigareta pomogao održati Crnu Goru na životu tijekom ratnih godina. No, obojica su zanijekali da su osobno profitirali od toga.

Bez obzira na to kako je do bogatsva došao, ono prema nekim procjenama iznosi čak 14,7 milijuna dolara, navode reporteri Globalne mreže u svom izvješću.

"Prva obitelj" uložila je i velika sredstva u turizam i građevinarstvo na obla, što mnogi smatraju još jednim sukobom interesa. Pogotovo, uzme li se u obzir činjenica da su tijekom proteklih nekoliko godina cijene nekretnina na crnogorskoj obali porasle dramatično.

U srpnju 2008. godine crnogorski je parlament donio kontroverzni zakon prema kojem su svi hoteli sa pet zvjezdica od nacionalnog interesa te im se daje pravo da zauzmu zemlju u svojoj okolici.

Kao da to nije bilo dovoljno, crnogorska vlada imenovala je Đukanovića predsjednikom odbora crnogorske Agencije za promociju investicija, odnosno dala mu odriješene ruke da sam kontrolira i pregovara o ulasku stranih investicija u Crnu Goru.

Iako je Ustavni sud odlučio kako je Đukanović u toj funkciji u sukobu interesa, Đukanović i dalje drži tu funkciju, čime još jednom pokazuje svoju nadmoć nad politikom i pravnom državom.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika