05.06.2009. / 17:39

Autor: Hina

Brown pod pritiskom: U četiri dana ostao bez isto toliko ministara

"Vjerujem da nastavak vašeg vodstva čini pobjedu konzervativaca vjerojatnijom. Stoga vas pozivam da odstupite i date našoj stranci šansu za borbu", stoji u pismu upućenom javnosti kojim je Purnell objavio ostavku

Brown posljednjih dana samo promatra kako mu se raspada vladaBrown posljednjih dana samo promatra kako mu se raspada vladaPolitička kriza koja trese Veliku Britaniju u petak se dodatno pojačala nakon što je iz vlade izašao i četvrti ministar u isto toliko dana, otežavši ionako nezavidnu situaciju premijeru Gordonu Brownu koji je zbog toga bio primoran odustati od namjeravanih promjena u kabinetu kako ne bi ugrozio vlastiti položaj, ocjenjuju analitičari, kako javljaju agencije.

Ministar obrane John Hutton u petak je objavio svoj odlazak iz vlade, nastavivši niz odlazaka ministara koje se smatra pristašama bivšeg premijera Tonyja Blaira. Ostavku na svoj položaj najprije je u utorak dala ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, u srijedu je isto učinila ministrica lokalne samouprave Hazel Blears, a najteži udarac Brown je pretrpio u četvrtak navečer kad ministar rada i mirovina James Purnell nije samo dao ostavku na svoj položaj, nego pozvao i premijera da učini isto.

"Vjerujem da nastavak vašeg vodstva čini pobjedu konzervativaca vjerojatnijom. Stoga vas pozivam da odstupite i date našoj stranci šansu za borbu", stoji u pismu upućenom javnosti kojim je Purnell objavio ostavku.

U petak je britansko ministarstvo unutarnjih poslova preuzeo dosadašnji ministar zdravstva Alan Johnson, kojeg se smatra glavnim kandidatom za novog predsjednika Laburističke stranke, ako Brown popusti pritiscima i povuče se s dužnosti.

Upravo zbog tako brzih i iznenadnih poteza donedavno bliskih suradnika, Brownu je bitno sužen manevarski prostor za opsežniji preustroj vlade koji je želio obaviti do kraja ovog tjedna pa je odustao od namjeravanih promjena na čelu ministarstava financija i vanjskih poslova, kojima su se usprotivili i dosadašnji ministri.

Ministar financija Alistair Darling tako će, tvrde analitičari, zadržati svoj položaj kao što je i želio, iako je Brown do posljednjih događaja na to mjesto namjeravao postaviti svojeg najbližeg saveznika Eda Ballsa, sadašnjeg ministra obrazovanja.

Darling je ministarstvo financija preuzeo od Browna kad je on prije dvije godine došao na čelo laburista i u vrlo teškim trenucima uspio, po ocjeni analitičara, odraditi prilično dobar posao za Veliku Britaniju.

"Od rujna i financijske krize, Darling u Financijama radi dobar posao", rekao je glavni ekonomist korporacije za financijsko savjetovanje Investeca Philip Shaw.

"Sad baš nije vrijeme za promjenu ministra financija. Nije sporno da je Darling imao problema, ali je radio u vrlo teškim okolnostima", ustvrdio je ekonomist financijske institucije Global Insight Howard Archer.

Najava Darlingova ostanka pozitivno je djelovala i na financijsko tržište na kojem je funta malo ojačala, nakon strmoglavog pada u posljednja dva tjedna potaknutog jačanjem političke krize.

I drugi ministar koji je jasno dao do znanja da želi zadržati položaj, a kojeg je Brown želio maknuti, David Milliband, ostat će na čelu ministarstva vanjskih poslova. Dobri poznavatelji prilika u Laburističkoj stranci tumače to Brownovom procjenom da bi mu ustrajanje na željenim promjenama još ugrozilo poziciju unutar stranke u kojoj ga veliki dio članstva već ionako smatra slabim i nepopularnim vođom koji ih ne može dovesti do izborne pobjede.

Britanski mediji nagađaju o brojci od čak 75 parlamentarnih zastupnika iz redova laburista, oko petine od ukupng broja, koji su navodno i prije posljednjih ministarskih ostavki bili spremni potpisati zahtjev za Brownovim odstupom s položaja.

Ugledni laburistički zastupnik Barry Sheernan, kako prenosi BBC, izjavio je kako želi da Brown ode, ustvrdivši kako bi se tome priključili mnogo njegovih kolega iz zastupničkih klupa kad bi "imali zaštitu tajnog glasovanja".

Sve ankete pokazuju osjetnu prednost konzervativaca pa iz oporbe, naravno, pucaju iz svih oružja i pozivaju na prijevremene izbore.

"Laburistička vlada se raspada pred našim očima, u potpunom je kaosu. Doista zalužujemo više od toga", rekao je čelnik Konzervativne stranke David Cameron, dodavši kako je Brownova vlada "izgubila pravo da vlada".

"Laburisti su gotovi", pridodao se vođa Liberalno demokratske stranke Nick Clegg, dodavši kako je vladi "nestalo tlo pod nogama".

Konačan udarac Brownovim nastojanjima da konsolidira vladu i sačuva položaj mogao bi, po procjenama analitičara, stići u nedjelju nakon objave rezultata izbora za Europski parlament, održanih u četvrtak istodobno s lokalnim izborima.

Na lokalnoj su se razini ostvarila predviđanja o vrlo lošem ishodu za laburiste, jer inicijalni rezultati pokazuju da su pretrpjeli teške gubitke, u korist konzervativaca i liberalnih demokrata koji su podijelili glasove razočaranih birača.

"Sve i ako se do nedjelje više nijedan ministar ne povede za Purnellovim primjerom, budu li rezultati (izbora za EP) onako loši kao što se očekuje, Gordon Brown će jako teško preživjeti", ocijenio je politički stručnjak sa sveučilišta Hull Simon Lee.

Vezane vijesti

Hakiran email Gordona Browna

Hakiran email Gordona Browna

Britanska policija pronašla je dokaze da su privatni detektivi koji su radili za novine 'provalili' u emailove bivšeg premijera Gordona Browna dok je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika