08.06.2009. / 16:17

Autor: Hina

Sarkozy: Francuska će poduprijeti ulazak Kosova u EU

Neovisnost Kosova priznalo je 60 zemalja, među kojima 22 od 27 zemalja Europske unije. No Srbija, koju podupire Rusija, i dalje ne želi priznati gubitak te pokrajine

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u ponedjeljak kosovskom premijeru Hashimu Thaciju da će Francuska poduprijeti "nepovratnu" neovisnost njegove zemlje kao i njezin ulazak u Europsku uniju (EU), objavila je Elizejska palača nakon susreta dvojice čelnika.

"Predsjednik države je ponovio premijeru Thaciju da je neovisnost Kosova nepovratna", istaknulo je francusko predsjedništvo.

Usto je rekao da je "Kosovo, kao i čitav Balkan, pozvano da uđe u Europsku uniju", dodaje isti izvor. "Francuska podupire tu inicijativu i pomoći će Kosovu da uđe u EU", dometnuo je.

"Poput srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, pozvao je i kosovskog premijera i vlasti da pronađu 'modus vivendi' sa Srbima. Te dvije zemlje moraju pokušati da suradnjom postupno svladavaju probleme iz prošlosti", istaknula je Elizejska palača.

Sarkozy i Thaci dogovorili su se također da će pojačati napore radi veće prisutnosti i većih ulaganja francuskih poduzeća u bivšoj srbijanskoj pokrajini s albanskom većinom.

Neovisnost Kosova priznalo je 60 zemalja, među kojima 22 od 27 zemalja Europske unije. No Srbija, koju podupire Rusija, i dalje ne želi priznati gubitak te pokrajine.

Francuska u KFOR-u, NATO-ovim snagama na Kosovu, ima veliku sastavnicu s 1.350 vojnika, a u Europskoj policijsko-pravosudnoj misiji (EULEX) ima 192 ljudi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika