15.06.2009. / 16:43

Autor: Ivica Medo

tenis

Turniri u Eastbourneu i Hertogenboschu: Zagrijavanje za Wimbledon

Ruskinja Dinara Safina ovog tjedna nastupa na turniru u nizozemskom Hertogenboschu, a uoči Wimbledona gdje će pokušati stići do onoga što joj nije uspjelo na Roland Garrosu - prvog Grand Slam naslova

Dinara Safina u Wimbledonu će loviti prvi Grand Slam u karijeriDinara Safina u Wimbledonu će loviti prvi Grand Slam u karijeriJoš je tjedan dana preostalo do početka jednog od najvećih teniskih turnira - Wimbledona. Tenisači i tenisačice uoči trećeg Grand Slama sezone odradit će još četiri turnira od kojih se po snazi ističe WTA natjecanje u Eastbourneu.
Glavni pretendenti na wimbledonski naslov, Švicarac Roger Federer i Španjolac Rafael Nadal, na terene All-England kluba stići će bez ijednog nastupa na travi ove godine. Federer je zbog iscrpljenosti otkazao nastup u Halleu prošlog tjedna, dok je Nadal odlučio pauzirati zbog sve većih problema s koljenom. Na turnirima u Hertogenboschu i Eastbournue ovog tjedna nastupit će samo jedan tenisač iz prve desetorice - Španjolac Fernando Verdasco.
Turnir u Hertogenboschu prvi put je održan 1990., a šest godina kasnije tenisačima su se u gradu u južnom dijelu Nizozemske pridružile i tenisačice. Hertogenbosch su posljednjih godina obilježili hrvatski tenisači. Mario Ančić osvojio je naslov 2005. i 2006. godine, a Ivan Ljubičić bio je pobjednik turnira 2007. Nažalost, ove godine hrvatski tenis u Hertogenboschu neće imati predstavnika. Ančić se, kao što je poznato, muči s bolešću, Marin Čilić i Ivo Karlović odlučili su uzeti pauzu uoči Wimbledona, dok se Ljubičić odlučio za nastup u Eastbourneu. Prva tri nositelja ovogodišnjeg turnira su Španjolci. Uz spomenutog Verdasca tu su Tommy Robredo i prošlogodišnji pobjednik David Ferrer. Najuspješniji tenisač u povijesti turnira u Hertogenboschu je Australac Patrick Rafter koji je osvojio tri naslova.
Nagradni fond muškog turnira iznosi 450 tisuća eura, dok će tenisačice podijeliti nešto skromnijih 220 tisuća dolara.
Unatoč tom nesrazmjeru organizatori su uspjeli osigurati nastup prve tenisačice svijeta Ruskinje Dinare Safine, koja je prošle godine u finalu Hertogenboscha iznenađujuće poražena od Tajlanđanke Tamarine Tanasugarn. Budući da je potom ispala već u 3. kolu Wimbledona, bit će zanimljivo vidjeti može li Safina biti konkurentna za naslov i na travnatoj podlozi. Uz Safinu u Hertogenboschu nastupit će još nekoliko vrlo dobrih tenisačica poput Slovakinja Dominike Cibulkove i Daniele Hantuchove, Ukrajinke Aljone Bondarenko i Rumunjke Sorane Cirstee.

Dvostruki program

Baš kao i u Hertogenboschu gledatelji će i u Eastbourneu moći uživati u dvostrukom programu, budući da će ove godine prvi put uz tenisačice nastupiti i tenisači. Ipak, ženski turnir ostao je glavni dio atrakcije jer će u gradu na južnoj obali Engleske nastupiti čak 7 od prvih 10 tenisačica svijeta. Prva nositeljica turnira je Ruskinja Elena Dementijeva, a slijede je sunarodnjakinja i pobjednica Roland Garrosa Svjetlana Kuznjecova, te Srpkinja Jelena Janković. Koliko je turnir jak najbolje govori podatak da je posljednja tenisačica koja je izravno ušla u glavni ždrijeb - Argentinka Gisela Dulko, 39. na WTA ljestvici.
Ana IvanovićAna Ivanović"Oduševljen sam snagom turnira. Baš kao i prošlih godina, ponovo smo uspjeli dovesti neka od najvećih imena svjetskog tenisa. O muškom turniru pregovarali smo 16 mjeseci. Mnogo je prednosti za sve uključene sada kada imamo i tenisačice i tenisačice. To stvara dodatnu atraktivnost za navijače, medije i sponzore", rekao je direktor turnira Gavin Fletcher. U prošlogodišnjem finalu Poljakinja Agnieszka Radwanska pobijedila je Ruskinju Nadiju Petrovu. Najuspješnija tenisačica u 34 godine dugoj povijesti eastbournskog turnira je Amerikanka Martina Navratilova, koja je pobjednički trofej podigla čak 11 puta. Nagradni fond za tenisačice iznosi 600 tisuća dolara, dok je kod muških nešto većih 450 tisuća eura. No turnir tenisača mnogo je slabiji, a za prvog nositelja postavljen je Rus Igor Andrejev, trenutačno 26. tenisač svijeta. Muški turnir u Eastbourneu zamijenio je onaj koji se proteklih godina održavao u Nottinghamu, a čiji je pobjednik protekle dvije sezone bio Ivo Karlović. U Eastbourneu će nastupiti i dvoje hrvatskih predstavnika. Karolina Šprem pokušat će kroz kvalifikacije izboriti glavni turnir, dok Ivana Ljubičića u prvom kolu očekuje dvoboj s Talijanom Andreom Seppijem, 7. nositeljem turnira. Seppi trenutačno vodi 2:1 u međusobnim susretima protiv Ljubičića, no hrvatski je tenisač dobio jedini dvoboj na travnatoj podlozi.

Pomični krov

Teško je izvlačiti zaključke iz ovog zagrijavanja prije Wimbledona, s obzirom na to da dvojica najvećih favorita nisu nastupila. Ipak, sigurno je kako ove sezone nećemo gledati onakvo finale kakvo su prošle godine odigrali Nadal i Federer. Ne zbog činjenice da je Španjolac na kraju dobio jedan od najbolji teniskih mečeva s 9:7 u petom setu, nego zbog kiše koja je prvo odgodila finale, a zatim ga prekidala u dva navrata, što je dovelo do toga da se završnica meča odigravala u večernjim satima i po jedva regularnoj vidljivosti.
Takve okolnosti neće biti moguće ponoviti, budući da su organizatori konačno popustili pred pritiskom sponzora i televizijskih kuća te je dovršen pomični krov koji će omogućiti nesmetano odvijanje programa na centralnom terenu.

Ivan LjubičićIvan Ljubičić"Bit će drukčije. Za gledatelje i televizije je sigurno tako bolje, a vjerojatno i za organizatore", rekao je britanski tenisač Andy Murray. Renoviranje centralnog terena uključivalo je i povećanje kapaciteta koji sad iznosi 15 tisuća mjesta. "Možete argumentirati da je svaka promjena rušenje tradicije, ali mislim da su naši principi u Wimbledonu vrlo jasni - tenis na travi, bijela odjeća i izostanak reklamiranja. Također mislim da ako smo u globalnoj industriji, moramo pratiti moderne trendove i poboljšati kvalitetu natjecanja. To je ono što smo u Wimbledonu konstantno radili posljednjih godina", kazao je izvršni direktor tunira Ian Ritchie. Krovu je potrebno 10 minuta da bi se zatvorio, a uspješan debi imao je tijekom ekshibicije u svibnju, kada su igrali Andre Agassi, Steffi Graf, Tim Henman i Kim Clijsters. Trend s pomičnim krovovima pokrenut je na Australian Openu, gdje su dva terena pokrivena, a uskoro se planira i treći.

Gotovo prije mraka

Organizatori Roland Garrosa također planiraju do 2011. godine imati krov iznad centralnog terena.
"Svi smo uzbuđeni zbog novog terena i kako će to utjecati na igru", rekao je peterostruki wimbledonski pobjednik Federer. Organizatori su istaknuli da krov ne znači i dulji program na centralnom terenu.
"Naš je cilj da završimo raspored prije mraka. Program neće počinjati kasnije, niti ćemo stavljati više mečeva na centralni teren. No ako dođemo u situaciju da je 2:2 u setovima u 9 sati navečer, normalno je da će se meč nastaviti, kako igrači ne bi morali ponovo igrati drugi dan. Prošle godine je kiša kreirala nevjerojatnu dramu u finalnom meču Federera i Nadala, ali i krov može donijeti nova uzbuđenja", istaknuo je Ritchie. Federer je lani bio iživciran slabom vidljivošću, sada se neće morati boriti s takvim uvjetima. "Dobro je da sada imamo tu opciju. Prije bismo se svi nadali da neće kišiti", kazao je Federer.

Safina bez Grand Slama

Nakon što je izgubila u finalu Roland Garrosa od sunarodnjakinje Svjetlane Kuznjecove, Safinini kritičari ponovo ističu da je nezasluženo prva igračica svijeta budući da nema nijedan Grand Slam naslov. "Wimbledon je nova prilika. Nadam se da sam nešto naučila na Roland Garrosu. Neću si više stvarati toliki pritisak", kazala je Safina.

Petra MartićPetra Martić

Četvero Hrvata u kvalifikacijama za Wimbledon

Četiri hrvatska predstavnika trebala bi nastupiti u kvalifikacijama za Wimbledon koje se održavaju u Roehamptonu. Roko Karanušić već je prošao prvo kolo kvalifikacija pobjedom od 6-2, 7-6 (5) nad Nijemcem Jualianom Reisterom. Uz Karanušića u kvalifikacijama bi još trebali nastupiti Ivan Dodig i Antonio Veić, a jedina hrvatska predstavnica u ženskom dijelu je Petra Martić. Ta 18-godišnjakinja nedavno je na Roland Garrosu prošla kroz kvalifikacije i stigla do prve pobjede u glavnom ždrijebu Grand Slama, što joj je omogućilo uspon na 145. mjesto rang-liste. Martić dosad nije imala mnogo iskustva s travom. Godine 2007. nastupila je u juniorskom dijelu Wimbledona, ali je uvjerljivo poražena već u prvom kolu od Ruskinje Evgenije Rodine. Baš poput Martić ni Antonio Veić u profesionalnoj karijeri još nije igrao na travnatoj podlozi, dok je Ivan Dodig odigrao dva meča u kvalifikacijama Hallea prošlog tjedna.


Fotogalerija

  • Dinara Safina u Wimbledonu će loviti prvi Grand Slam u karijeri
  • Ana Ivanović
  • Ivan Ljubičić
  • Petra Martić

Vezane vijesti

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Na odličan je način hrvatska tenisačica Mirjana Lučić (129. na WTA ljestvici) obavila prva dva zadatka u kvalifikacijama Wimbledona. U dva je meča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika