15.06.2009. / 17:07

Autor: Ivica Medo

košarka

Početak sezone WNBA: Los Angeles želi naslov i u ženskoj košarci

Počela je 13. WNBA sezona u kojoj Detroit Shock brani naslov prvaka. Nakon raspada Houston Cometsa krajem prošle godine WNBA liga sada ima 13 klubova, a košarkašice Sparksa nakon kolega iz Lakersa žele u Los Angeles donijeti još jednu košarkašku titulu prvaka

Lisa Leslie s kćerkicom Luren LockwoodLisa Leslie s kćerkicom Luren LockwoodNovu, trinaestu WNBA sezonu prve su utakmicom otvorile 6. lipnja aktualne prvakinje, košarkašice Detroit Shocka, na gostovanju protiv Los Angeles Sparksica. Još uvijek nekompletna ekipa Detroita doživjela je rezultatsku katastrofu izgubivši s 20 razlike, 78:58. Dva dana kasnije opet igraju iste protivnice, ovaj put u Detroitu. Ali sada Detroit uvjerljivo dobiva utakmicu 81:52. Moguće je da ćemo ove dvije ekipe gledati i na kraju sezone u WNBA finalu.
Nažalost, četverostruke WNBA prvakinje Houston Comets su se raspale krajem 2008., a igračice su raspoređene u druge WNBA klubove. Od raspada Cometsa najviše koristi, čini se, imat će košarkašice Los Angeles Sparksa koje su ugrabile sjajnu Tinu Thompson. Upravo bi ona, uz skori povratak fantastične Candace Paker, mogla donijeti prevagu u pohodu na WNBA naslov. Napomenimo i kako je ovo oproštajna sezona fantastične Lise Leslie iz Los Angeles Sparksa.
Donosimo vam kratak pregled svih 13 WNBA timova, abecednim redom po konferencijama:

Istočna konferencija

ATLANTA DREAM
Prošla sezona: 4-30, 7. na Istoku
Playoff: Nisu se plasirale
Očekivanja: Nakon prošlogodišnje katastrofalne ekspanzijske sezone stvari kreću nabolje za košarkašice Atlante. Najvažnija vijest je povratak Chamique Holdsclaw u WNBA nakon dvije godine. Ovogodišnji prvi izbor WNBA drafta Angel McCoughtry će im također pomoći, a tu je i centar Michelle Snow koja je došla iz Houstona. Očekujte poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu.
Prva petorka: Iziane Castro Marques, Nikki Teasley, Chamique Holdsclaw, Erika Desouza, Michelle Snow

CHICAGO SKY
Prošla sezona: 12-22, 5. na Istoku
Playoff: Nisu se plasirale
Očekivanja: Chicago je bio jedna od najgorih napadačkih ekipaprošle godine. To je mlada ekipa kojoj još treba vremena da stekne iskustvo te razvije timsku kemiju. Nemaju velike šanse za playoff.
Prva petorka: Dominique Canty, Jia Perkins, Brooke Wyckoff, Candice Dupree, Sylvia Fowles

CONNECTICUT SUN
Prošla sezona: 21-13, 2. na Istoku
Playoff: Izgubile od New Yorka 2-1 u konferencijskom polufinalu
Očekivanja: Lindsay Whalen je ključna igračica ove ekipe. Prošle godine su ispale u prvom krugu play-offa od New Yorka, i ove godine bi se mogla ponoviti slična stvar. Prva petorka: Lindsay Whalen, Erin Phillips, Kerri Gardin, Asjha Jones, Chante Black

DETROIT SHOCK
Prošla sezona: 22-12, 1. na Istoku
Playoff: Pobijedile San Antonio 3-0 u WNBA finalu
Očekivanja: Aktualne prvakinje ulaze u novu sezonu s gotovo istom ekipom kao i prošle godine. Imaju problema s ozljedama, Cheryl Ford još nije 100 posto spremna, ali kako će sezona odmicati igrati će sve bolje.
Prva petorka: Shavonte Zellous, Deanna Nolan, Katie Smith, Taj McWilliams-Franklin, Cheryl Ford (Barbara Farris)

INDIANA FEVER
Prošla sezona: 17-17, 4. na Istoku
Playoff: Izgubile od Detroita 2-1 u konferencijskom polufinalu
Očekivanja: Ključna stvar ove momčadi je zdravlje njihove najbolje igračice Tamike Catchings koja je posljednje dvije godine imala dosta problema s ozljedama. 39-godišnja veteranka Yolanda Griffith koja im je trebala pomoći pod košem je nakon tri utakmice ozlijedila Ahilovu tetivu i za nju je sezona već završena.
Prva petorka: Katie Douglas, Briann January, Tamika Catchings, Ebony Hoffman, Tammy Sutton-Brown

NEW YORK LIBERTY
Prošla sezona: 19-15, 3. na Istoku
Playoff: Izgubile od Detroita 2-1 u konferencijskom finalu Očekivanja: Nakon iznenađujućeg ulaska u finale Istoka prošle godine u New Yorku sigurno ne žele manje od toga. Iako su jedna od najmlađih ekipa lige, imaju sjajnu timsku kemiju.
Prva petorka: Essence Carson, Leilani Mitchell, Shameka Christon, Cathrine Kraayeveld, Janel McCarville

WASHINGTON MYSTICS
Prošla sezona: 10-24, 6. na Istoku
Playoff: Nisu se plasirale
Očekivanja: Poboljšale su svoje bekovske pozicije dovevši Lindsey Harding i Matee Ajavon. Iz Chicaga je stigla centar Chasity Melvin. Tu je i drugi izbor ovogodišnjeg WNBA drafta Marissa Coleman. Mogle bi biti iznenađenje sezone.
Prva petorka: Lindsey Harding, Alana Beard, Nakia Sanford, Monique Currie, Chasity Melvin

Zapadna konferencija

LOS ANGELES SPARKS
Prošla sezona: 20-14, 3. na Zapadu
Playoff: Izgubile od San Antonia 2-1 u konferencijskom finalu
Očekivanja: Sparksice su jedne od favorita za WNBA naslov. Iako se njihova najbolja igračica Candace Parker vraća na parkete u srpnju zbog rođenja kćerkice, Sparksice imaju snažnu ekipu. Prije početka ove sezone pojačale su ih Tina Thompson i Betty Lennox, a kad se nakon povratka Candace Parker uigraju, bit će jako opasne u playoffu. Legendarna Lisa Leslie igra oproštajnu WNBA sezonu.
Prva petorka: Kristi Harrower, Betty Lennox, DeLisha Milton-Jones, Tina Thompson, Lisa Leslie.

MINNESOTA LYNX
Prošla sezona: 16-18, dijelile 6. mjesto na Zapadu
Playoff: Nisu se plasirale
Očekivanja: Nova trenerica Jennifer Gillom sjajno je krenula u ovu sezonu, imaju omjer 3-0. Ekipu je nenadano prije početka ove sezone napustio trener Don Zierden prihvativši mjesto pomoćnog trenera Washington Wizardsa u NBA. Nedostatak ove ekipe je neiskustvo, jedna su od najmlađih ekipa lige. Prva petorka: Kelly Miller, Candice Wiggins, Seimone Augustus, Charde Houston, Nicky Anosike

PHOENIX MERCURY
Prošla sezona: 16-18, dijelile 6. mjesto na Zapadu
Playoff: Nisu se plasirale, a godinu prije toga bile su WNBA prvakinje
Očekivanja: Nakon loše prošle sezone košarkašice Phoenixa ove sezone žele playoff. Problem je u tome što one igraju sličnu košarku kao i njihovi NBA sugrađani, košarkaši Phoenix Sunsa - zabijaju puno koševa, a obranu slabo igraju. Da su uspjeli dovesti Lauren Jackson onda bi imali super trio: Jackson, Cappie Pondexter i Diana Taurasi.
Prva petorka: Temeka Johnson, Cappie Pondexter, Diana Taurasi, Le'Coe Willingham, Tangela Smith

SACRAMENTO MONARCHS
Prošla sezona: 18-16, 4. na Zapadu
Playoff: Izgubile od San Antonia 2-1 u konferencijskom polufinalu
Očekivanja: Prošle godine su u zadnji čas ušle u playoff, ove godine bit će im puno teže. Nakon ozljede koljena vraća im se Rebekkah Brunson. Vođa ove ekipe je portugalska veteranka Ticha Penicheiro.
Prva petorka: Ticha Penicheiro, Scholanda Robinson, Nicole Powell, Laura Harper, Crystal Kelly

SAN ANTONIO SILVER STARS
Prošla sezona: 24-10, 1. na Zapadu
Playoff: Izgubile od Detroita 3-0 u WNBA finalu
Očekivanja: Prošlogodišnje finalistice pometene su u WNBA finalu sa 3-0, ali i ove godine one su jedan od kandidata za naslov. Imaju dobro popunjenu ekipu predvođenu sjajnim tandemom Becky Hammon i Sophia Young. Prva petorka: Becky Hammon, Vickie Johnson, Erin Perperoglou, Sophia Young, Ruth Riley

Lauren Jackson, najbolja igračica SeattleaLauren Jackson, najbolja igračica SeattleaSEATTLE STORM

Prošla sezona: 22-12; 2. na Zapadu
Playoff: Izgubile 2-1 od Los Angelesa u konferencijskom polufinalu
Očekivanja: Prioritet Seattlea prije početka ove sezone bio je produljiti ugovor s njihovom najboljom igračicom Lauren Jackson. To im je na kraju i uspjelo te Lauren nije potpisala za Phoenix koji ju je najviše želio. Košarkašice Seattlea predvođene sjajnim trojcem Lauren Jackson, Sue Bird i Swin Cash mogu do finala Zapada.
Prva petorka: Sue Bird, Shannon Johnson, Tanisha Wright, Camille Little, Lauren Jackson.

Hrvatice u WNBA

Prva hrvatska igračica u WNBA bila je sjajna šuterica Koraljka Hlede, igrala je u WNBA od 1998. do 2002. (igrala za Detroit Shock, Utah Starzz i New York Liberty). Druga Hrvatica u WNBA je bila Vedrana Grgin Fonseca, koja je 3 sezone provela u Los Angeles Sparksima.

Plaće u WNBA

Godine 2009. WNBA salary cap za momčadi je 803.000 dolara. 2013. salary cap će biti 900.000 dolara. Ove godine minimalna plaća za igračicu s 3 ili više godina iskustva je 51.000 dolara. Maksimalna plaća za igračicu sa 6 godina iskustva je 99.500 dolara. Zato mnoge igraju u Europi.




Tri olimpijke u Los Angeles Sparksima

Mnogi su očekivali da će košarkašice Los Angeles Sparksa osvojiti WNBA naslov prošle godine. Nakon što su izgubile od San Antonio Silver Starsa 2-1 u konferencijskom finalu 2008., ove godine su napravile najbolje poteze kod dovođenja igračica te su glavne favoritkinje za naslov.

Los Angeles ima tri olimpijke u Lisi Leslie, Candace Parker i Delishi Milton-Jones. U posljednjoj šansi Lise Leslie da osvoji još jedan naslov (ovo joj je treći pohod na naslov, već ima dva osvojena naslova otprije), veliku pomoć dobit će od njihovih ovogodišnjih pojačanja Tine Thompson i Betty Lennox.
Tu je i playmaker Noelle Quinn, došla je u zamjeni s Minnesotom. Thompson daje Los Angelesu četvrtu olimpijku koja je osvojila zlato prošle godine na OI u Pekingu.
Ona je provela svih svojih 12 godina u Houston Cometsima, ali nakon što su Cometsice ugašene u prosincu prošle godine, ona je morala potražiti novi WNBA tim.
Kako je bila free agent i nije morala na tzv. ‘dispersal draft,' koji se organizira u slučaju raspada ekipe ili dolaska nove ekipe u ligu, odlučila je potpisati za Los Angeles. Na Zapadu su neugodne i prošlogodišnje finalistice, San Antonio. One će neko vrijeme biti bez izvrsne Belgijke Ann Wauters.
"Mnogo naših razočaranja prošle godine bilo je zato jer nismo imali kemiju u pravom trenutku," rekao je trener Los Angelesa Michael Cooper, koji je kao trener osvojio dva WNBA naslova sa Sparksicama, ali će na kraju ove sezone napustiti ekipu i preuzeti ženski košarkaški tim sveučilišta USC.


Bill Laimbeer (u sredini), trener Detroit ShockaBill Laimbeer (u sredini), trener Detroit ShockaPet Laimbeerovih naslova

Pripremanje za obranu naslova nije ništa novo za trenera Detroit Shocka Billa Laimbeera, jer je on to već iskusio i kao NBA igrač te sada i kao WNBA trener. Kao NBA igrač osvojio je dva naslova prvaka, oba s Detroit Pistonsima: prvi 1989., a drugi 1990. Kao WNBA trener Detroita osvojio je tri naslova prvakinja (2003., 2006., 2008.). Ove sezone pokušat će s njima osvojiti i četvrti naslov WNBA prvakinja, a ako mu to uspije, izjednačio bi se po broju osvojenih WNBA naslova s legendarnim trenerom Houston Cometsa Vanom Chancellorom. Ova sezona je izazov za njih, jer imaju dosta problema s ozljedama.
"Naš cilj ostaje isti; ne možeš osvojiti naslov ako ne igraš u finalu, tako da je to naš cilj", rekao je Laimbeer. On je sredinom WNBA sezone 2002. preuzeo Detroit i godinu kasnije s njima osvojio prvi WNBA naslov. Ovo mu je osma sezona da vodi košarkašice Detroita, ima omjer 136-90.

Capie Pondexter, Tod Davis i Diana TaurasiCapie Pondexter, Tod Davis i Diana TaurasiReklame na dresovima

WNBA liga je napravila presedan što se tiče reklama na dresovima, po uzoru na europske klubove sada i WNBA ima isto. Dvije WNBA momčadi će na prednjem dijelu dresa imati reklamu. Prve su s tim krenule košarkašice Phoenix Mercuryja, a zatim su ih slijedile košarkašice Los Angeles Sparksa. Phoenix će tako na dresovima reklamirati LifeLock, kuću koja se bavi zaštitom od krađe identiteta, s njima su potpisali ugovor do 2011. (ugovor je vrijedan oko milijun dolara godišnje). Sjedište te tvrtke nalazi se u Arizoni, a upravo je grad Phoenix glavni grad te savezne američke države. Tamo gdje je dosad na prednjem dijelu dresa pisao nadimak košarkaša Phoenixa (Mercury), odsad će pisati LifeLock.
"Ovaj pionirski ugovor je sljedeći korak u financijskom ozdravljenju WNBA lige," rekao je NBA komesar David Stern.
Sparksice na dresovima reklamiraju osiguravateljsku kuću Farmers Insurance. Košarkašice Mercuryja i Sparksica su prvi klubovi u WNBA, NBA, NFL, NFL i MLB-u koji će na službenim dresovima imati logo korporativnog sponzora.

Fotogalerija

  • Lisa Leslie s kćerkicom Luren Lockwood
  • Capie Pondexter, Tod Davis i Diana Taurasi
  • Lauren Jackson, najbolja igračica Seattlea
  • Sophia Young iz San Antonio Silver Starsa šutira na koš
  • Candance Parker, prošlogodišnja MVP lige
  • Sue Bird, reprezentativka SAD-a
  • Bill Laimbeer (u sredini), trener Detroit Shocka

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika