Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Berislav Jelinić

Namještanje poslova

Molba Polančecu da spasi 150 zaposlenika

DAMIR POLANČEC primio je pismo direktora splitske tvrtke Končar - Električni uređaji u kojima se navodi sumnja u namještanje poslovaDAMIR POLANČEC primio je pismo direktora splitske tvrtke Končar - Električni uređaji u kojima se navodi sumnja u namještanje poslovaMarin Ivanović, komercijalni direktor splitske tvrtke Končar - Električni uređaji poslao je nedavno poruku elektronske pošte Damiru Polančecu, potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva u kojoj se žali na tvrtku Brodogradilište Split zbog sumnje u namještanje natječaja. Tvrtka Končar - električni uređaji natjecala se za izradu rasklopne opreme za brod Ro Pax, koga splitsko brodogradilište izrađuje za jednog naručitelja iz Francuske. Procedura odabira isporučitelja rasklopne opreme započela je u svibnju 2008., a jedine dvije relevantne ponude bile su ponude Končara i tvrtke Elektrocentar Čulić, trgovačke kuće iz Splita koja splitskom brodogradilištu prodaje sitnu elektroopremu. U dopisu upućenom Polančecu Ivanović je napisao da je posao dodijeljen njihovoj konkurenciji, iako ona nije zadovoljila natječajne uvjete, te da mole njega za pomoć jer Brodosplit ne spada pod sustav javne nabave pa se ne mogu žaliti Državnoj komisiji za javnu nabavu.

Ivanović moli Polančeca da spasi 150 radnih mjesta u toj tvrtki, koja bi mogla biti ugrožena ako ne dobiju ovaj posao, koji bi na koncu trebao vrijediti oko 750 tisuća eura. Nacional posjeduje sve informacije o dinamici odabira natječajne ponude. U inicijalnoj fazi Elektrocentar je ponudio da će posao odraditi za 940 tisuća eura, a Končar za 890 tisuća eura. U prvom krugu prikupljanja ponuda Končar je ponudio da će posao odraditi za 808 tisuća eura, a Elektrocentar Čulić je ostavio istu ponudu. Na koncu su iz Brodosplita tražili da ponuđači moraju isporučiti dijelove do 15. siječnja 2010., te da pristanu na rok plaćanja od 60 dana nakon isporuke. Končar je dodatno snizio ponudu na 769 tisuća eura i pristao na rok plaćanja od 90 dana, a Elektrocentar je tada smanjio ponudu na 742 tisuće eura, ali traži da se dio iznosa plati unaprijed. Unatoč tomu, u Brodosplitu su ih izabrali za izvođača posla. To je odgovorne u Končaru navelo na sumnju da je natječaj namješten, pa su se požalili Polančecu.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika