19.06.2009. / 10:48

Autor: Andrea Belin

Provjereno: 4 najbolja načina za izbjegavanje svađe

Vrijeme je da naučite četiri ključna načina kako razgovarati s boljom polovicom, a da rasprava ne bi prerasla u sukob!

Sukob je najbolje izbjećiSukob je najbolje izbjećiU dugim vezama ili braku sukobi su svakodnevna pojava. No, često puta sukobi prelaze u svađu zbog toga jer svatko želi iz rasprave izaći kao pobjednik. Vjerujemo da ste se i vi imali nesuglasica sa svojim partnerom i niste mu dozvolili da njegova bude zadnja. Vrijeme je da naučite četiri ključna načina kako razgovarati s boljom polovicom, a da rasprava ne bi prerasla u sukob!

Izvor problema
Kada nas razljute imamo potrebu nekome se pojadati. Najčešće u takvim situacijama zovemo najbolju prijateljicu i iskalimo se na njoj što je potpuno pogrešno. Kako bi sačuvali poštovanje treba razgovarati s onim tko nas je uvrijedio. Ako vam je dečko prigovorio, primjerice kako vam je zagorjela pizza, prihvatite kritiku i krenite dalje. Naravno, to je mnogo teže i vi to ne želite. Ali, to je jedini efikasan način. Treba krenuti od izvora problema.

Mjesto i vrijeme
Treba voditi računa o mjestu gdje se odvija rasprava. Vjerujte,nije se potrebno sramotiti ispred zgrade, u kafiću ili bilo kojem drugom mjestu u kojem je koncentracija stanovništva velika. Probleme rješavajte unutra svoja četiri zida. Ako vas i povrijedi negdje na ulici, pričekajte dok ne stignete kući i tamo krenite u rješavanje problema.

Prijateljski pristup
Kada s nekim krećemo u rasrpavu jako je važan ton kojim mu se obraćamo. Najprije provjerite sluša li vas uopće sugovornik jer često puta se znaju isključiti. Sugovornika treba opustiti već prvim riječima. A znate li vi koja je riječ najprikladnija da započne prijateljski razgovor? Ime osobe kojoj se obraćate. Psiholozi to nazivaju "fenomenom koktela". Na svoje ime najžešće reagiramo od bilo koje druge riječi.

Objektivnost
Kako bi razgovor imao smisla treba ući u srce problema. Potrebno je opisati stanje zbog kojeg se žalimo, ograničavajući se samo na opis onoga što se dogodilo. U takvim situacijama nemojte govoriti o bijesu kojeg osjećate nego na lijepi način pokušajte objasniti što konkretno i zbog čega vas je zasmetalo. Uz sve to uvijek se treba nadati da će biti bolje. Ako u startu razmišljamo negativno, problem se nikada neće riješiti.

Vezane vijesti

Novi stravični pokolj

Novi stravični pokolj

Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, uključujući i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije, objavili su u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika