19.06.2009. / 19:06

Autor: Hina

EPP spreman pomoći u deblokiranju hrvatskih pregovora

"Pozdravljam napore premijera Ive Sanadera i istinski se nadam da će to pomoći u deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora. EPP, nepotrebno je reći, uvijek je spreman ponuditi svoju pomoć i potporu kako bi se riješio sadašnji zastoj", izjavio je Martens

Wilfried MartensWilfried MartensPredsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens pozdravio je u petak najnovija nastojanja hrvatskog premijera Ive Sanadera da se riješi hrvatsko-slovenski prijepor i izrazio nadu da će ona pomoći u deblokiranju pristupnih pregovora, istaknuvši kako je EPP spreman pomoći u uklanjanju sadašnjeg zastoja.

"Pozdravljam napore premijera Ive Sanadera i istinski se nadam da će to pomoći u deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora. EPP, nepotrebno je reći, uvijek je spreman ponuditi svoju pomoć i potporu kako bi se riješio sadašnji zastoj", izjavio je Martens, po priopćenju koje je objavio EPP.

U priopćenju se navodi da je premijer Sanader u četvrtak na sastanku čelnika EPP-a iznio dva prijedloga za debokiranje hrvatski pristupnih pregovora. Također je objavljen cjelovit tekst tih prijedloga.

Premijer Sanader izvijestio je čelnike EPP-a u četvrtak o svojim dvama novim prijedlozima za deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, ako to nije moguće na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Prvi je prijedlog da hrvatska i slovenska vlada i parlament donesu zajedničku izjavu da nijedna odluka, nijedan dokument ne prejudicira granicu. Ako Slovencima nije prihvatljiv ni taj prijedlog, Sanader predlaže da se od pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a zatraži zajedničko mišljenje o tome je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako bi to te dvije pravne službe potvrdile, Hrvatska bi bila spremna povući te dokumente.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 19.06.09. 19:51

EPP! Primite se vi drugih poslova i nemojte se upustati u balkanske price!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika