24.06.2009. / 20:25

Autor: Ivica Medo

košarka

WNBA i preporuke za klađenje: Već počele smjene trenera

Nisu prošla ni dva tjedna od početka nove WNBA sezone, a već imamo trenersku promjenu na klupi aktualnih prvakinja Detroit Shocka. Laimbeera je naslijedio Mahorn. Uz to košarkašice Phoenixa i Washingtona prve su u svojim konferencijama

Cappie Pondexter iz Phoenix MercuryjaCappie Pondexter iz Phoenix MercuryjaBill Laimbeer, velikan NBA lige i bivši centar Detroit Pistonsa, neće biti u prilici osvojiti svoj četvrti WNBA naslov prvaka i time se po broju naslova izjednačiti s trenerskom legendom Houston Cometsa Vanom Chancellorom. Naime, Laimbeer je u ponedjeljak 15. lipnja 2009. naprasno i iznenada dao otkaz kao trener i generalni menadžer Detroit Shocka s kojim je u rujnu prošle godine proslavio naslov prvaka kada su uvjerljivo nadigrali s 3-0 ekipu San Antonio Silver Starsa.
Podsjećamo, u finalu pretprošle sezone Detroit je u petoj utakmici poražen od Phoenix Mercuryja, no to ih nije pokolebalo i 2008. su samouvjereno otišli do kraja.
"Da, ta 2007., kad smo bili poraženi od Phoenixa u petoj utakmici bila je brutalna. Bilo je obeshrabrujuće izgubiti titulu. Ali uspjeli smo se vratiti", rekao je tada Laimbeer koji je košarkašice Detroita ove sezone vodio na samo tri utakmice, uz omjer 1-2. Razlog Laimbeerova odlaska je želja da bude trener u NBA ligi. Novi trener košarkašica Detroita tako je postao dosadašnji Laimbeerov pomoćnik Rick Mahorn, koji je četiri sezone bio Laimbeerov suigrač u Detroit Pistonsima te je osvojio jedan naslov NBA prvaka.
Laimbeer je imenovan trenerom Shocka 2002. i odveo ih je do tri naslova u šest godina.
"Vrijeme je da počnem raditi nešto drugo", rekao je Laimbeer dodavši: "Želim trenirati u NBA ligi, i mislim da ne bi bilo pošteno prema košarkašicama Shocka da ih treniram dok bi moj fokus i strast bili negdje drugdje. Nemam drugi posao, ali to je nešto što želim istražiti. Bilo da je to posao glavnog trenera ili pomoćnog, to je ono što želim raditi."
No s obzirom na to da je od početka sezone prošlo tek nekoliko utakmica rano je za prognoze mogu li košarkašice Detroita obraniti titulu. Kada budu kompletne, kada im se priključe Cheryl Ford i Plenette Piersen, to će biti sasvim druga priča.Bill Laimbeer više nije trener DetroitaBill Laimbeer više nije trener Detroita

Sjajan Washington

Trenutačno u Istočnoj konferenciji vode košarkašice Washington Mysticsa sa savršenim omjerom 3-0, a druge na Istoku su pomalo iznenađujuće košarkašice Chicago Skya.
Phoenix Mercury - ekipa koja je poznata po svojoj run & gun košarci na puno koševa - vodeća je na Zapadu s omjerom 4-1, a druge su košarkašice Minnesota Lynxa s omjerom 4-2.
Košarkašice Phoenixa su imale omjer 3-1, a Minnesota 4-1 i te dvije momčadi su u Zapadnoj konferenciji najbolje krenule u novu sezonu. I onda su te dvije momčadi u srijedu odmjerile snage u Phoenixu. Košarkašice Minnesote na kraju su doživjele rezultatsku katastrofu, bilo je 104:80 za Phoenix. Treba reći kako je na poluvremenu bilo tek 6 razlike za Phoenix. Diana Taurasi je zabila 28 koševa, a imala je i 6 skokova i 3 asistencije dok je fenomenalna Cappie Pondexter zamalo imala triple-double učinak (11 koševa, 9 skokova i 9 asistencija). Rookie DeWanna Bonner je ušavši s klupe zabila 21 koš. Tangela Smith i Temeka Johnson su zabile po 13 koševa. Kod Minnesote najbolji strijelci su bili Charde Houston i Nicky Anosike. Minnesoti se tijekom utakmice ozlijedila najbolja igračica Seimone Augustus, inače treći strijelac WNBA lige s prosjekom od 21 koša i to svakako treba imati na umu u sljedećim utakmicama koje će Minnesota igrati bez svestrane Augustus. Diana Taurasi trenutačno je najbolji strijelac lige s prosjekom od 23,2 koša.
Phoenix je ove sezone odlično počeo sezonu, za razliku od prošle kada se nisu uopće plasirale u playoff, a tada su bile aktualne prvakinje.

Julie Plank pravi potez

Alana Beard, najbolja igračica WashingtonaAlana Beard, najbolja igračica WashingtonaVratimo se na Washington. Prošle sezone su imale omjer 10-24. Ekipa nije imala pozitivan omjer niti igrala u playoffu od 2006., a u posljednje dvije godine vodila su je četiri trenera. Ove godine je nova generalna menadžerica Angela Taylor odlučna u namjeri da klub podigne na viši nivo. Dovela je i novu trenericu, Julie Plank koja je prošle godine bila pomoćni trener košarkašica Minnesote. Prije toga, osam godina je bila pomoćni trener Indiana Fevera te glavna za skautiranje igračica. GM Angela Taylor posljednje dvije godine je bila potpredsjednik poslovnog razvoja u Minnesoti, tako da novu trenericu Washingtona nije trebala dugo tražiti jer su prošlu godine i Taylor i Julie Plank bile u Minnesoti. Nakon što je devet godina bila pomoćni trener, Plank je ove godine prvi put dobila priliku da samostalno vodi momčad. I sjajno joj je krenulo.
Pod njezinim vodstvom Washington je u gostima pobijedio Connecticut 82:70, na domaćem terenu Atlantu 77:71 te u gostima aktualne prvakinje, košarkašice Detroita sa 75:69.

Beard sve bolja

Rick Mahorn novi je trener Detroit ShockaRick Mahorn novi je trener Detroit ShockaNajbolja igračica Washingtona je Alana Beard, koja u prve tri utakmice za 25,7 minuta igre ima prosjek od 16,3 koša. Tri igračice zabijaju više od 10 koševa (Alana Beard, Marissa Coleman i Crystal Langhorne), dok sedam igračica igra dulje od 20 minuta u prosjeku. Washington je prije početka ove sezone poboljšao bekovske pozicije dovevši Lindsey Harding i Matee Ajavon. Iz Chicaga je stigla Chasity Melvin koja igra na poziciji centra. Drugi izbor ovogodišnjeg WNBA drafta Marissa Coleman jako dobro se uklopila u momčad, s klupe je zabijala 12,7 koševa u 23,3 minute igre. Na jednom treningu je teže iščašila gležanj i zbog te ozljede morat će pauzirati četiri do šest tjedana. "Naša ekipa ne ovisi o samo jednoj igračici", rekla je trenerica Julie Plank. "Očito, Marissa je imala veliku ulogu u ulascima s klupe i šutiranju trica, ali mi i dalje imamo dobro pokrivene pozicije, i ostale igračice će u njezinoj odsutnosti morati pružiti više."

Mahorn vjeruje u titulu

NOVI TRENER AKTUALNIH WNBA PRVAKINJA, ekipe Detroit Shock, Rick Mahorn nada se kako će povratkom na parkete All-Star igračice i jedne od najboljih skakačica Cheryl Ford (poznatija kao kći Karla Malonea) te Kare Braxton momčad napokon proigrati te naravno pobjeđivati u serijama.
Ford se treba vratiti u četvrtoj utakmici ove sezone - dakle ovaj tjedan - a Broxton još odrađuje kaznu od šest utakmica suspenzije zbog vožnje u pijanom stanju. Plenette Pierson je čini se izgubljena za ostatak ove sezone.
"Ekipa je potrošena i nitko neće sažalijevati aktualne prvakinje", rekao je Mahorn nakon što je i službeno preuzeo ekipu dodavši:
"Želim reći sljedeće. Možemo igrati dovoljno dobro da uđemo u play-off, a kada jednom uđemo tamo, vjerujemo da ćemo imati talent koji će nam pomoći da se vratimo u finale."
U pet sezona, koliko je proveo na klupi Detroita kao pomoćnik Billa Laimbeera, Mahorn je naučio dovoljno da ovu ekipu odvede do još jedne titule. Neće mu biti nimalo lako, no kako je i sam rekao, spreman je za nove izazove i vjeruje u ovu ekipu. Prvih nekoliko utakmica koje igra Detroit treba gledati posebnim očima i na te se utakmice čak i isplati kladiti, na Detroit naravno. Igračice će biti dodatno motivirane kako bi se dokazale novom treneru i pomogle mu u njegovim prvim utakmicama, a Mahorn svima želi dokazati da nije prolaznik.

23. lipnja

ATLANTA - CHICAGO - tip 1

ATLANTA DREAM su prošle sezone, u njihovoj prvoj sezoni, imale katastrofalan omjer 4-30, ove godine su već na omjeru 3-2. Veteranke Nikki Teasley i Chamique Holdsclaw bi trebale biti prekretnica u ovoj utakmici, Chicago Sky igra loše u gostima, ukupno imaju omjer 3-2. Atlanta bi mogla dobiti tu utakmicu i ako im to uspije, onda bi u samo prvih šest utakmica sezone izjednačile ukupan broj pobjeda u čitavoj prošloj sezoni.

27. lipnja

MINNESOTA - PHOENIX - tip 2

SEIMONE AUGUSTUS, najbolja igračica Minnesota Lynxa, u šestoj utakmici sezone teško je ozlijedila koljeno i potrgala prednje križne ligamente. Za nju je ova sezona završena, a bila je treći strijelac WNBA lige s prosjekom od 21 koša. U prvoj utakmici bez Augustus Minnesota je teško poražena kod Seattlea (90-62). Minnesota će bez najbolje igračice teško do pobjede protiv Phoenixa, koji ima najbolji omjer WNBA lige (5-1).

28. lipnja

DETROIT - SACRAMENTO - tip 1

KOŠARKAŠICE DETROITA više ne trenira Bill Laimbeer, koji je od 2002. bio njihov trener i odveo ih do tri naslova WNBA prvaka. Novi trener Detroita Rick Mahorn svoj trenerski debi na klupi imao je prošlog petka na domaćem terenu protiv košarkašica Indiana Fevera, ali Detroit je izgubio 66-54. Niti povratak Cheryl Ford u sastav Detroita nije im pomogao. Pobjeda Detroita protiv Sacramenta ne bi trebala doći u pitanje.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika