24.06.2009. / 20:43

Autor: Ivica Medo

nogomet

Brazilsko prvenstvo i preporuke za klađenje: Ronaldo i Adriano ponovno tresu mreže

Favoriti 39. po redu prvenstva Brazila su Internacional iz Porto Alegrea i Corinthians iz São Paula, za koji nastupa nekoć najbolji svjetski nogometaš Ronaldo

RonaldoRonaldoPrvenstvo Brazila, vjerojatno najnogometnije nacije na svijetu, tradicionalno počinje u svibnju, nakon što završe regionalna prvenstva brazilskih pokrajina, a završava u prosincu. Regionalna prvenstva, ukupno ih je 19 (domaće kladionice nude parove iz dvije regije, São Paula - Paulista i Rio de Janeira - Carioca), mogu poslužiti kao dobar indikator za određivanje favorita, iako treba imati na umu da su ta prvenstva veoma različite kvalitete, tako da nije isto osvojiti prvenstvo São Paula, tradicionalno najjače regije, i primjerice prvenstvo regije Goias, iz koje u ovoj sezoni u prvoj ligi igra samo jedan klub. Također je važno naglasiti da ostala natjecanja, Kup libertadores i brazilski kup, odvlače pažnju klubova mnogo više nego primjerice Liga prvaka europskim sastavima. Isto tako treba naglasiti veliku važnost prijelaznog roka u Europi, koji se vremenski poklapa s prvom trećinom brazilskog prvenstva, na snagu klubova, jer nije rijetkost da pojedini klub sezonu nastavi u slabijem sastavu nego što ju je počeo. Za razliku od ostalih južnoameričkih prvenstava brazilsko se igra po "europskom" sustavu, 20 klubova dvokružno, prva tri kluba direktno se plasiraju u Copa Libertadores, južnoameričku inačicu Lige Prvaka, četvrti ide u kvalifikacije, plasman do 12. mjesta osigurava nastup u Južnoameričkom kupu, manje prestižno natjecanje od Libertadoresa, dok zadnja 4 kluba ispadaju iz prve lige.

Favoriti prvenstva

Kao favorite 39. po redu prvenstva možemo izdvojiti dva kluba, Internacional iz Porto Alegrea, i Corinthians iz São Paula. Oba kluba su superiorno osvojila svoja regionalna prvenstva, Gaucha i Paulista, a također su i finalisti kupa, osvajač kojega se plasira direktno u Copa Libertadores. Do sada tri puta prvak Brazila, ali zadnji put 1979. Internacional ove godine slavi 100-godišnjicu kluba, prošlosezonski su osvajači Južnoameričkog kupa i po mnogima prvi favoriti državnog prvenstva. Trener Tite je sastavio sjajnu ekipu, u kojoj se ističe nekoliko igrača, dva brazilska reprezentativca, Nilmar i Kleber, povremeni argentinski D'Alessandro i Guinazu, mladi napadač Taison, najbolji strijelac prvenstva Gaucha u kojem je ovaj klub dominirao, u 21 utakmici 18 pobjeda i tri remija i tako drugi put zaredom slavio ispred najvećeg rivala Gremija. Corinthians, četverostruki prvak, drugi klub po popularnosti u Brazilu nakon godinu dana igranja u drugoj ligi koju je superiorno osvojio vraća se na velika vrata u vrh brazilskog nogometa. Neznatno promijenjena ekipa u odnosu na sezonu u drugoj ligi i pojačana s oporavljenim Ronaldom neporažena je osvojila prvenstvo Paulista, najjačeg regionalnog prvenstva, i plasirala se u finale kupa tako da je zasigurno jedan od favorita.

Carlosov povratak

AdrianoAdrianoSljedeće možemo istaknuti dvije velike ekipe iz São Paula, istoimeni klub, prvak zadnje tri godine, São Paulo ulazi u sezonu s istim trenerom koji ih je i doveo do te tri titule, iskusnim Ramalhom i neznatno promijenjenim sastavom, ali ipak ove sezone ne djeluju tako uvjerljivo, kako u prvenstvu Paulista tako i u Kupu libertadores. Tu je još i Palmeiras, treći veliki klub iz São Paula, predvođen najuspješnijim brazilskim trenerom, Vanderlei Luxembourgom, peterostrukim prvakom. Palmeiras ulazi u sezonu u znatno izmijenjenom i pomlađenom sastavu koji predvodi po mnogima najbolji mladi igrač Brazila napadač Keirrison. Od klubova iz Rija, kao i posljednjih sezona po ulaganju u sastave izdvajaju se Flamengo i Fluminense, Botafogo barem po budžetu daleko zaostaje iza ova dva kluba, dok je Vasco de Gama nakon niza loših sezona završio u drugoj ligi.

Ambiciozni Flamengo

KeirrisonKeirrison Prošlogodišnji finalist Copa Libertadores Fluminense u sezonu ulazi izrazito ambiciozno, što je popraćeno velikim ulaganjima u sastav, za trenera je doveden bivši izbornik Carlos Alberto Parreira, zadržane su, barem za sada, dvije najveće zvijezde iz prošle sezone, Thiago Neves i Conca, iz Lyona se vratio centarfor Fred, a sve češće se spominje i Roberto Carlos kao moguće pojačanje. Najpopularniji brazilski klub Flamengo također ambiciozno ulazi u sezonu, prvak Carioca lige se dodatno osnažio i razbudio emocije navijača dovođenjem napadača Adriana iz milanskog Intera, koji bi uz Ibsona i Lea Mouru trebao predstavljati najveću snagu ovog sastava. Uz nabrojene klubove kao jednog od favorita mora se spomenuti i tradicionalno jaki Cruzeiro iz grada Belo Horizentea, prvaka pokrajine Mineiro, ali taj klub tradicionalno vrlo rano prodaje najbolje igrače tijekom sezone, što ih ne sprečava da budu pri vrhu tablice, ali ne i prvaci od 2003. godine. Dva velika kluba iz tradicionalno nogometno jake regije Parane, Atletico Paranaense i Coritiba, ipak u sezonu ulaze sa znatno manjim ambicijama nego prijašnjih sezona, ali ne treba isključiti mogućnost iznenađenja u ovom 38 kola dugačkom prvenstvu, koje krije mnoge zamke, ali i po mnogima još uvijek, ako ne najbolji, onda najljepši nogomet na svijetu.

Carioce na Kupu konfederacija

Sastav reprezentacije Brazila za Kup konfederacija koji se trenutačno igra kao i obično većinom je sastavljen od igrača koji igraju u europskim klubovima. Za ovo natjecanje izbornik Dunga je iz brazilskih klubova pozvao sljedeće igrače: Klebera i Nilmara (Internacional), Victora (Gremio), Santosa (Corinthians), Ramiresa (Cruzeiro) i Klebersona (Flamengo).Povratak velikana

Povratak velikana

Adriano u dresu FlamengaAdriano u dresu FlamengaTekuću 39. sezonu brazilskog prvenstva umnogome je obilježio povratak dva velika igrača u redove najpopularnijih brazilskih klubova, Ronalda u Corinthians i Adriana u Flamengo. Nakon teške ozljede koljena koja je prijetila i prestankom karijere jednog od najboljih igrača svijeta svih vremena, Ronaldo se u velikom stilu vratio na teren. Iako još uvijek tjelesnom figurom kod nekih izaziva podsmijeh Ronaldo je s nekoliko igara i golova podsjetio na najbolje dane, njegov Corinthians je osvojio prvenstvo Paulista, a na najboljem putu je da osvoji i drugi trofej sezone, brazilski kup. Ronaldo je proglašen najboljim igračem prvenstva regije São Paulo, u kojem je u 10 nastupa postigao 8 golova, redom u najvažnijim utakmicama, a također je zabio i u prvoj utakmici finala kupa.

25. lipnja, Copa Libertadores

Estudiantes - Nacional Montevideo - tip 1

Argentinski Estudiantes na putu do polufinala već je izbacio jednog urugvajskog predstavnika, Defensor Sporting, pobijedivši u obje utakmice. Nacional i Defensor Sporting bi kvalitetom sastava trebali biti na sličnoj razini pa se s pravom može očekivati još jedna pobjeda sastava koji predvodi iskusni Juan Sebastian Veron i koji ove sezone u ovom natjecanju ima sve pobjede na domaćem terenu.

27. lipnja,

1. brazilska liga

Botafogo - Goia - tip 1

Veliki klub iz Rija Botafogo po ovosezonskom budžetu znatno zaostaje za velikim gradskim rivalima Flamengom i Fluminensesom, svejedno složili su solidnu ekipu na čelu s jednim od najcjenjenijih brazilskih trenera Francom. U prvenstvo su ušli lošije od očekivanog, ali igre u prvenstvu Carioca daje im pravo da se smatraju favoritima u ovom meču protiv ništa više od solidnog Goiasa.

28. lipnja,
1. brazilska liga
Sport Recife - Gremio - tip 1

Kao osvajač prošlogodišnjeg kupa Sport Recife je sastavio odličnu momčad za ovu sezonu i nastup u Libertadores kupu gdje je ispao lošijim izvođenjem jedanaesteraca od još jednog brazilskog predstavnika Palmeirasa. Nakon tog ispadanja smijenjen je dotadašnji trener i doveden je iskusni i uspješni Emerson Leao pa se očekuju bolji rezultati u nastavku sezone. Ova utakmica Gremiju dolazi između dvije utakmice polufinala Libertadoresa, što bi domaćinima trebalo znatno olakšati posao.


Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika